Planetjägaren Tess på väg

En bild på rymdteleskopet Tess

Rymdteleskopet heter Tess och ska leta efter planeter med liv utanför vårt solsystem.

Myndigheten Nasa har skickat upp ett rymdteleskop i rymden. Rymdteleskopet heter Tess och ska leta efter planeter med liv utanför vårt solsystem.

 

Nasa är en amerikansk myndighet som forskar om rymden. Nu har Nasa skickat upp ett rymdteleskop i rymden. Rymdteleskopet heter Tess och ska leta efter planeter utanför vårt solsystem, så kallade exoplaneter.

 

Tess kommer undersöka tusentals olika stjärnor, där vissa av dem påminner om vår sol. I närheten av stjärnorna kan det finnas planeter som liknar jorden – och där det kanske kan finnas liv.

 

För snart tio år sedan sköts ett liknande teleskop upp i rymden, Keplerteleskopet. Det har hittat över 2000 planeter, där ungefär 30 av dem liknar jorden på något sätt. 

 

Men Keplerteleskopet har undersökt ett ganska litet område i rymden, jämfört med vad Tess ska göra. Tess kommer att undersöka ett område som är 400 gånger större.

 

Forskarna hoppas verkligen att Tess kommer hitta planeter som kan ha liv på sig. I juni kommer forskarna få den första informationen av vad Tess har hittat ute i rymden.

Solsystem

Vårt solsystem består av de planeter
som cirklar runt vår sol.
Det är 8 planeter.

Nasa är en myndighet i USA.
De forskar om rymden.
Nu har de skickat upp
en ny sak i rymden.

 

De har skickat upp ett rymdteleskop.
Teleskopet kallas Tess.
Tess ska leta efter planeter
utanför vårt solsystem.

 

Tess ska undersöka
tusentals stjärnor och planeter.
Forskarna hoppas att Tess ska hitta planeter
där det kanske finnas liv.