Nationellt prov spreds på Snapchat

En hand håller i en mobil. På skärmen är det flera ikoner för olika appar. En av dem är Snapchat. Vid Snapchat-ikonen är det en röd liten etta som betyder att det har kommit en ny snap.

Facit till 9:ornas nationella prov i engelska spreds på Snapchat.

Fusk

Fusk är aldrig okej. Fusk kan vara allt från att prata med någon annan under provet, till att försöka hitta och se facit. En elev som fuskar på ett prov får automatiskt underkänt.

I går var det dags för alla i 9:an att skriva nationellt prov i engelska. Men bara några timmar innan provet spreds facit på sociala medier.

 

Nationella prov är viktiga när lärarna sätter betyg, och därför är det viktigt att ingen fuskar på proven. För att vara säker på att ingen kan fuska är proven hemliga länge. Lärarna måste också vara mycket försiktiga med proven.

 

Under tisdagen skulle alla i årskurs 9, ungefär 100 000 elever, skriva nationellt prov i engelska. Men den här gången hjälpte inte att vara försiktiga. Någon hade lyckats fota facit och lärarnas instruktioner om hur de skulle rätta provet. Fotot spreds sedan på Snapchat under tisdag morgon.

 

Alla skolor genomförde ändå provet i engelska. Skolorna fick själva välja om de använde originalprovet, eller om de ville använda ett ersättningsprov. Ersättningsprovet är ett extra prov som är tänkt att användas om något sådant här händer.

 

Men vissa skolor valde att inte använda ersättningsprovet ändå. Ingmarie Lindkvist är rektor på Skiftingehus i Eskilstuna. Hon berättar varför de inte valde att använda ersättningsprovet.

 

– Vi känner elevernas kompetenser och skulle de prestera betydligt bättre än de gör på lektionerna så har de förmodligen tagit del av provet innan, sa hon till SVT.

Fusk

Fusk är aldrig okej.
Den elev som fuskar
får inte godkänt på provet.

Nationella prov är
prov som är samma för alla skolor.
Det är viktigt att ingen fuskar på proven.
Därför är proven hemliga.

 

I går hade alla 9:or
nationellt prov i engelska.
Men det fanns ett problem.
Provet var inte hemligt längre.

 

En person hade sett facit till provet.
Personen hade fotat facit.
Ingen vet vem personen var.

Men fotot spreds på Snapchat.

 

Alla 9:or fick göra provet ändå.
Men en del skolor valde
att använda ett annat prov istället.