Regeringen ändrar sig om personlig assistans

En person sitter i rullstol och håller i en käpp med en stödperson i blå jeans som går bredvid

Regeringen ville spara pengar genom att inte ge personlig assistans till alla. Nu har regeringen ändrat sig och kommer inte försöka spara pengar på den personliga assistansen.

LSS

 

I Sverige finns det en lag som säger att människor med vissa funktionsnedsättningar har rätt till att få extra hjälp och stöd. Lagen heter LSS, och står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Regeringen ville spara pengar genom att inte ge personlig assistans till alla. Det gjorde många arga. Nu har regeringen ändrat sig och kommer inte försöka spara pengar på den personliga assistansen.

 

Vissa människor som har funktionsnedsättningar kan behöva extra hjälp i vardagen. Deras funktionsnedsättning kan göra det svårt att klä på sig själv, laga mat eller röra på sig. Människor med sådana funktionsnedsättningar kan få en personlig assistent, som hjälper dem med vad de behöver.

 

För två år sen tyckte regeringen att att barn under tolv år och vuxna över åttio år som har funktionsnedsättningar inte skulle få personlig assistans. Regeringen tyckte så eftersom de ville spara pengar. Många blev arga och ledsna över att regeringen ville spara pengar på det sättet.

 

Nu har regeringen ändrat sig och sagt att de inte ska försöka spara pengar på den personliga assistansen. Regeringen ska istället undersöka den personliga assistansen i Sverige och skapa tydliga regler för människor som behöver hjälp.

En del personer har funktionsnedsättningar.
Det kan till exempel betyda
att man har svårt att röra sig.

 

Vissa funktionsnedsättningar gör det svårt
att till exempel klä på sig eller att laga mat.

Då kan man få personlig assistans.
Det betyder att en person
kommer hem till en och hjälper till.

 

För två år sen ville regeringen
ändra på den personliga assistansen.
De ville inte att barn och gamla
skulle få personlig assistans.

När regeringen sa så
blev många arga och ledsna.
Nu säger regeringen att de inte
kommer ändra på den personliga assistansen.