Skicka fästingar på posten

En fästing på ett grönt blad. Fästingen är svart och röd.

Forskare vill vill se hur fästingar sprider sig när klimatet blir varmare.

Forskare vill nu att människor i norra Sverige ska skicka fästingar på posten till dem. De vill se hur fästingar sprider sig när klimatet blir varmare.

 

Klimatförändringarna i världen gör att vädret blir varmare i olika länder. Det påverkar naturen, djuren och till och med små djur som insekter och fästingar.

 

När det blir varmare i Sverige kan fästingen sprida sig mer norrut i Sverige. Nu vill forskare på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, eller SVA, ta reda på exakt hur långt norrut de har spridit sig. SVA är en svensk myndighet som jobbar med att djur i Sverige ska må bra.

 

Fästingar kan sprida sjukdomar till djuren som de suger blod av. Därför är det bra för SVA att veta var det finns fästingar.

 

Forskarna på SVA vill att människor i norra Sverige ska skicka fästingar på posten till dem. På så sätt kan SVA få reda på hur långt norrut fästingarna har spridit sig. Alla människor som bor norr om Dalälven får skicka fästingar till forskarna.

 

Om du vill läsa mer om fästingar och om sjukdomarna TBE och borrelia, kan du läsa MiniBladets tidigare fördjupning om fästingar här.

Fästingar är små djur

som suger blod.

De kan suga blod från

både människor och djur.

 

Förut har fästingar bara funnits

i södra Sverige.

Men nu sprider de sig norrut.

Det beror på att klimatförändringarna

gör att vädret har blivit varmare.

 

Nu vill forskare på SVA ta reda på

hur långt fästingarna har spridit sig.

SVA är en myndighet

som jobbar med att djur ska må bra.

 

SVA vill att människor i norra Sverige

skickar fästingar till dem på posten.

Då kan SVA se hur långt

fästingarna har spridit sig.