Maskotar får reaktioner

Fifas varg maskot i en fotbollströja med en fotboll

Fifas maskot för fotbolls-VM i Ryssland är en varg, medan damernas maskot för fotbolls-VM i Frankrike nästa år är en kyckling. Foto: fifg / Shutterstock.com

Fifas maskot för fotbolls-VM i Ryssland är en varg, medan damernas maskot för fotbolls-VM i Frankrike nästa år är en kyckling. Det tycker inte alla är ett bra val av maskotar.

 

Just nu pågår fotbolls-VM för herrar i Ryssland. Fifas maskot för fotbolls-VM är en varg som heter Wolf. Han beskrivs som en skicklig, modig och snabb fotbollsvarg.

 

Nästa år det damernas fotbolls-VM i Frankrike. Maskoten för damernas fotbolls-VM i Frankrike är en ung gul kyckling som heter Ettie. Hon har en passion för livet och för fotboll.

 

Men inte alla tycker att det är ett bra val av maskotar. Linda Wijkström jobbar som generalsekreterare på organisationen Elitfotboll dam. Linda Wijkström hade velat se en starkare maskot än en kyckling för damernas fotbolls-VM.

 

– De har nog skapats separat och det fanns nog inte en tanke på hur det kunde uppfattas. Men när man ser de två ihop är det klart att då ser man den stora starka vargen som äter den lilla kycklingen, säger Linda Wijkström till SVT Sport.

Just nu är det fotbolls-VM för herrar.
På VM finns det alltid en maskot.
I år är maskoten en varg som heter Wolf.

 

Nästa år ska det vara fotbolls-VM för damer.
Då kommer maskoten vara
en kyckling som heter Ettie.

 

Linda Wijkström arbetar med damfotboll i Sverige.
Hon tycker inte att kycklingen
är en bra maskot för damerna.

Hon tycker det blir fel när
det är så olika djur för damer och herrar.
Det blir orättvist när damerna
inte får ha lika starkt djur som herrarna.