Dna ska avslöja om sjöodjuret finns

En sjö med träd vid sjökanten. I sjön ligger en stor staty. Statyn har avlång men stor kropp, lång halv, litet huvud och fenor. Den öppnar munnen och gapar mot oss.

En skulptur av hur några tror att Nessie ser ut. Bild: wikimedia commons/Stara Blazkova.

Många säger sig ha sett sjöodjuret Nessie genom åren. Nu ska en forskare använda dna för att ta reda på om Nessie finns på riktigt.

 

I Skottland finns det en sjö som heter Loch Ness. Varje år åker många turister till sjön. Men de åker inte främst dit för att se den fina naturen. Det är något annat de vill se – sjöodjuret Nessie.

 

Under nästan hundra år har olika personer rapporterat att de sett ett stort odjur i sjön. Över 1000 personer har genom åren berättat att de sett något som liknar en stor ödla med lång hals och fenor. Senast i mars hävdade två turister att de såg en skymt av odjuret.

 

Men ingen har kunnat komma med bevis för att det verkligen existerar ett odjur. Sjöodjuret Nessie har alltså förblivit en myt.

 

Nu ska en forskare från Nya Zeeland försöka att få ett svar en gång för alla. Neil Gemmell från universitetet i Ontago ska använda sig av dna för att se vad som finns i sjön. Han ska ta prover av vattnet i sjön och sedan analyserat dna:et i proverna.

 

Källa och licens till artikelns bild.

I Skottland finns det en sjö
som heter Loch Ness.
I nästan hundra år
har det funnits en myt om sjön.
Myten säger att det finns ett sjöodjur.

 

Sjöodjuret ser ut som en stor ödla.
Den har fenor och en lång hals.
Sjöodjuret har fått namnet Nessie.

 

Många personer säger att
de har sett Nessie i sjön.
Men ingen har kunnat bevisa det.
Därför är det fortfarande bara en myt.

 

Nu vill Neil Gemmell se om myten stämmer.
Han är en forskare från Nya Zeeland.
Han ska titta på dna i sjön
för att se om det finns något odjur.