Grammyn ska bli mer jämställd

Ett pris står på en bänk. På den fyrkantigafoten sitter en silverplatta med text. På foten står en liten gramofon i guld.

Priset heter Grammy efter ordet gramofon. Därför är också själva priserna formade som gramofoner. Bild: wikimedia commons/The recording academy.

Grammygalan har länge fått kritik för att den inte jämställd och inkluderande. Nu ska fler personer kunna nomineras till vissa av priserna för att ändra på det.

 

Grammyn är ett stort musikpris i USA. Grammyn är egentligen flera priser som delas ut i flera kategorier på Grammygalan varje år.

 

Men Grammygalan har i flera år fått kritik för att de inte är inkluderande. De flesta som har varit nominerade till priserna har varit vita, och genom åren har många fler män än kvinnor vunnit priserna. 2017 gick bara 17 av de 86 priserna till kvinnor.

 

Nu vill Grammygalan ändra på det här. Därför har de bestämt att fler ska kunna nomineras. Till de fyra största priserna ska det finnas åtta nominerade istället för fem. På så sätt hoppas Grammygalan att fler kvinnor och icke-vita ska få plats.

Nominerad

De som är nominerade till ett pris
är de som sedan
har chans att vinna.

Grammyn är ett stort musikpris i USA.
Grammyn är känd i hela världen.
Egentligen är Grammyn flera priser.
Priserna delas ut på Grammygalan varje år.

 

Men många tycker
att Grammygalan är orättvis.
Det är många fler kvinnor än män
som vinner Grammys.

 

Nu vill Grammygalan ändra på det.
Därför ska det gå att nominera fler artister
till några av priserna.

 

När fler kan nomineras hoppas Grammygalan
att fler kvinnor ska få plats.
De hoppas att det ska bli mer blandat
med personer som har olika hudfärg.