Ryssland stoppade ukrainska fartyg

En karta över Ryssland, Ukraina och Krimhalvön. Ryssland är väldigt stort. Nedanför Ryssland ligger Ukraina och längst ner på Ukraina sticker halvön Krim ut.

På bilden syns Ryssland i blått, Ukraina i grönt och Krimhalvön i svart. Bild: Crossswords/wikimedia commons

I söndags stoppade Ryssland tre ukrainska fartyg från att åka förbi utanför Krimhalvön. Ukraina och Ryssland har i flera år haft en konflikt kring Krim, som nu har vaknat till liv igen.

 

Ukraina var förut en del av Ryssland, men blev ett självständigt land för ungefär 30 år sedan. Sedan dess har de två länderna varit osams om flera saker, bland annat den halvö som heter Krim.

 

Krim ligger i Svarta havet och tillhör egentligen i Ukraina. Men Ryssland tycker att det borde tillhöra dem. Därför har Ryssland ockuperat Krimhalvön sedan 2014.

 

I söndags stoppade Ryssland tre ukrainska fartyg från att åka in i Azovskasjön som ligger vid Krimhalvön. Azovskasjön har varit ett känsligt område sedan Ryssland ockuperade Krim. Det är bara motvilligt som de två länderna har skrivit under ett avtal om att dela på sjön.

 

Men att Ryssland stoppar ukrainska fartyg tycker Ukraina är att bryta det avtal som länderna har. Det har lett till att båda länderna nu anklagar varandra för olika saker och att det har blivit mycket oroligt mellan de två länderna.

 

I går kallade därför FN till krismöte. De hoppas kunna prata med Ukraina och Ryssland så att de inte blir ännu mer osams.

Ukraina och Ryssland är två länder
som ligger bredvid varandra.
De har varit osams länge.

 

De har varit mest osams om
den plats som heter Krim.
Krim är en halvö i Svarta havet.
Båda länderna vill ha Krim.

 

I söndags skulle två båtar från Ukraina
åka förbi utanför Krim.
Men Ryssland stoppade båtarna.

 

Ukraina tycket det var fel av Ryssland
att stoppa båtarna.
Ukraina tycker att deras båtar
också borde få åka där.

 

Nu är de som bestämmer i Ukraina
väldigt arga på Ryssland.
Och då blev Rysslands ledare
arga tillbaka.

 

FN vill inte att länder ska vara osams.
Därför hade FN ett stort möte igår
om Ukraina och Ryssland.
FN hoppas kunna stoppa länderna
från att bli ännu mer osams.