Rymdsond landade på Mars

På ett bord står en liten modell av en maskin. Den har tre ben och en metallkropp. På sidorna går det ut två saker som ser lite ut som vingar.

Det här är en miniatyr av hur rymdsonden Insight ser ut. Bild: NASA

Rymdsonden Insight har varit på väg mot Mars sedan i maj. Nu har sonden landat och kan börja sitt uppdrag med att undersöka Mars yta.

 

NASA är USA:s myndighet för rymdforskning. I maj skickade NASA upp en rymdsond som skulle till Mars. Sonden kallas för Insight och blir den första sonden att landa på mars sedan 2012.

 

På kvällen den 25 november var det planerat att Insight skulle landa. Sonden närmade sig Mars med en fart på över 19 000 kilometer i timmen. Men tack vare fallskärmar och raketmotorer saktades farten ner, och sonden kunde landa utan att skadas.

 

Många forskare höll andan medan sonden var på väg ner mot Mars yta.

 

– Vissa av personerna som är med här har jobbat med detta i 10-20 år. Det är en väldigt stor dag, säger Johan Robertsson, professor i geofysik på Schweiz tekniska högskola till SVT. Han var med och skapade Insight.

 

Insights uppdrag är att undersöka Mars jordskorpa närmare. Sonden har en borr för att kunna ta sig ner 5 meter i marken. Genom att undersöka marken hoppas forskarna kunna få reda på mer om hur Mars blev till.