Kvinnliga huvudroller ger mer klirr i kassan

En kvinna med långt lockigt hår. Framför henne håller två händer upp en svart tavla. Längst upp på tavlan är det en pinne som kan slås ihop för att markera när hon ska börja skådespela.

Kvinnliga huvudroller drar in allt mer pengar. Bild: Shutterstock.com/Av Nicoleta Ionescu

Filmer med kvinnliga huvudroller drar in mer pengar än filmer med manliga huvudroller. Det kom två företag fram till efter att ha jämfört 350 olika filmer.

Under lång tid har män haft huvudrollerna i de flesta filmer. Och det har varit filmer med män i huvudrollerna som har dragit in mest pengar.

Men nu är det inte längre männen som ger klirr i kassan. Det kom Agenturen CAA och teknikinnovationsföretaget Shift7 fram till när de undersökte flera hundra filmer.

De tittade på de 350 filmer som hade dragit in mest pengar under 2014-2017. Av filmerna var det 105 stycken filmer med kvinnliga huvudroller och 245 med en manlig.

De jämförde sedan de filmer som hade dragit ungefär lika mycket pengar. Och de kom fram till att i snitt hade filmer med kvinnliga huvudroller dragit in mer pengar jämfört med filmer med manliga huvudroller.

En huvudroll är den person
som en film eller pjäs handlar om.
I många filmer är huvudrollerna killar.

 

Filmer med killar i huvudrollen
har också dragit in mer pengar.
De som har gjort filmen
har alltså tjänat mest pengar då.

 

Men så är det inte längre.
Nu är det de kvinnliga huvudrollerna
som drar in mest pengar.

 

Det kom två företag fram till.
De jämförde 350 filmer.
Alla filmerna hade dragit in flera miljoner.
Men de med kvinnliga huvudroller
hade dragit in mest.