Fler och fler träffar en läkare via nätet

En dator uppifrån. På tangentbordet syns två händer som skriver. Runt datorn ligger typiska läkarsaker: ett stetoskop, en termometer och en skrivplatta.

Många använder appar för att träffa en läkare via nätet.

Läkarförbundet

 

Läkarförbundet är en fackförening. Nästan 80 procent av Sveriges läkare är med. Föreningen hjälper bland annat läkarna med att få rätt lön. Men Läkarförbundet arbetar också med att förbättra sjukvården i Sverige.

De digitala läkarbesöken har ökat jättemycket under det senaste året. Men Läkarförbundet tycker inte att det är bra.

 

De senaste åren har det hänt en stor förändring i vården. Det går numera att träffa en läkare via nätet. En vuxen som är sjuk kan ladda ner en av flera läkar-appar och sedan kan hen ha ett videosamtal med en läkare i appen.

 

Många vuxna verkar tycka att de digitala läkarbesöken är en bra idé. SVT har gjort en uträkning på hur mycket besöken har ökat. De tror att besöken nästan kommer bli tre gånger så många det här året som förra året.

 

Men Läkarförbundet är kritiska till att fler och fler använder sig av nätläkarna. Läkarförbundet tycker framför allt att det är ett problem med nätläkarna eftersom de tror att det blir dyrare i längden. Och om nätläkarna blir dyrare, så måste vården någon annanstans få mindre pengar.

 

– Vi har en gemensam säck med pengar som ska räcka till all sjukvård som bedrivs i Sverige, säger Elin Karlsson. Hon är kirurg och sitter med i Läkarförbundets styrelse.

Det går att träffa en läkare på nätet.
Vuxna kan ladda ner en läkar-app.
I appen kan de ha ett videosamtal
med en läkare.

 

Det är ganska nytt
med läkare på nätet.
Det har bara funnits i några år.

 

Många vuxna verkar gilla
att träffa en läkare på nätet.
Det är många fler
som har träffat en nät-läkare i år än förra året.

 

Men många läkare gillar inte
det här med nätläkare.
De är rädda för att nätläkarna
kommer bli väldigt dyra.
Och då kommer Sveriges pengar inte räcka
till all annan vård som behövs.