Världsledare kommer inte på toppmöte

Många människor står utsprida i en stor foajé. Några står på en balkong över de andra. På balkongens sida står det "Annual meeting 2019".

I år samlas världens topp-politiker i Schweiz. Bild: World economic forum.

Just nu hålls ett stort toppmöte i Schweiz för världens ledare. Men många ledare för viktiga länder kommer inte vara med på mötet.

 

Den här veckan åker många av världens ledare och viktiga politiker till Davos i Schweiz. Där hålls ett toppmöte för världsledarna. På mötet ska de diskutera saker som är viktiga för alla länder i världen, till exempel handel och klimathotet.

 

Men flera ledare för stora och viktiga länder kommer inte vara på mötet. Det beror att de har problem att lösa hemma i sin egna länder.

 

USA:s president Donald Trump är en av dem som inte kommer delta. Eftersom USA håller på att göra stora ändringar i hur deras myndigheter ska fungera, måste Trump stanna hemma.

 

Likadant är det för Storbritanniens premiärminister Theresa May, som har fullt upp med att lösa situationen kring Brexit. Frankrikes president Emmanuel Macron och Kinas president Xi Jinping lyser också med sin frånvaro.

 

Inte heller Sveriges statsminister Stefan Löfven kommer vara med på mötet. Eftersom han valdes till statsminister först i fredags har han inte planerat att åka till mötet.

 

Länk och licens till artikelns bild.

Den här veckan är det toppmöte
i Schweiz.
På ett toppmöte träffas
ledare från många olika länder.

 

På toppmöten diskutera ledarna
saker som är viktiga för många länder.
De pratar till exempel om klimatet.

 

Men den här gången
kommer flera ledare inte vara med.
De har problem i sina länder.
Därför måste de stanna hemma.

 

Till exempel kommer inte
Donald Trump vara med.
Han är USA:s president.

 

Sveriges statsminister Stefan Löfven
kommer inte heller vara med.
Han blev ju vald till statsminister i fredags.
Därför hinner han inte åka till mötet.