Patriots blev segrare i Super Bowl

Två amerikanska fotbollar ligger bredvid varandra. De är ovala, men spetsiga.

En amerikansk fotboll är avlång, med en söm på mitten.

Amerikansk fotboll

 

Amerikansk fotboll liknar inte vanlig fotboll särskilt mycket. Spelet går ut på att försöka få bollen över det andra lagets mållinje. Det kan man göra genom att ta bollen i famnen och springa, eller genom att sparka bollen. Att springa med bollen över linjen ger mest poäng. Det kallas touchdown.

Det blev ett poängfattigt Super Bowl i år. Men tillslut tog laget New England Patriots hem segern.

 

En av de största idrottshändelserna i USA är Super Bowl. Det är finalen i USA:s bästa liga för amerikansk fotboll (NFL). Super Bowl är den mest sedda tv-sändningen i USA under hela året. Många ser det som en högtidsdag.

 

I söndags var det årets Super Bowl. Det var lagen New England Patriots och LA Rams som möttes.

 

Men det blev en poängfattig final. Inget av lagen lyckades göra mer än några poäng under de tre första perioderna. I fjärde perioden lyckades tillslut Patriots göra en touchdown, och vann slutligen finalen med 13-3.

 

I pausen mellan andra och tredje perioden i Super Bowl uppträder alltid en känd artist. Varje år är det nästan lika mycket uppståndelse kring uppträdandet i halvlek, som det är kring själva finalmatchen. I år var det bandet Maroon 5 som fick äran att uppträda.

Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll liknar inte
vanlig fotboll.
Spelarna håller bollen
med händerna.
Och sedan försöker de
springa förbi det andra laget.

I USA är sporten amerikansk fotboll
väldigt populärt.
Varje år det final
mellan de bästa lagen.
Finalen kallas för Super Bowl.

 

Super Bowl sänds på tv varje år.
Det är det mesta populära
tv-programmet i USA.

 

I söndags var det Super Bowl.
Då möttes lagen New England Patriots
och LA Rams.

 

Det blev en ganska långsam match.
Inget av lagen
gjorde så många poäng.
Men tillslut vann Patriots.