De vill skapa inkluderande träning

Två handbollar ligger på ett golv i en idrottshall.

Att börja träna i en ny klubb som tonåring kan vara svårt. Men i Lemonade IF ska alla kunna vara med och spela handboll.

Alla har inte samma möjlighet att träna. Det insåg några tjejer i Kungsbacka och startade därför en egen klubb som ska vara mer inkluderande.

 

Några tjejer från Kungsbacka lämnade sitt volleybollag för att starta en egen klubb.

 

– Vi är ungdomar som vill göra något för andra ungdomar. Vi har med egna ögon sett de utsatta grupperna i samhället, exempelvis de nyanlända eller de som kanske inte har råd att gå på gym, förklarar Benazir Jamshidi för SVT:s reporter.

 

Benazir och de andra startade därför Lemonade IF. Att spela i klubben är gratis, och handlar mer om att lära känna varandra än att tävla.

 

Lemonade IF har träning tre gånger i veckan i olika sporthallar i Kungsbacka. Två gånger i veckan är det volleyboll som gäller, och på lördagar kör de styrketräning.

 

– Vi kör också så kallat ”hallhäng” på lördagarna där deltagarna får möjlighet att prata och lära känna varandra bättre, berättar Annabel Snelder för SVT.

 

De valde att kalla klubben för Lemonade IF av två anledningar. Dels har en av deras favoritartister Beyoncé gjort ett album med det namnet. Och dels har de hämtat inspiration från uttrycket “when life gives you lemons, make lemonade”. Det betyder “när livet ger dig citroner, gör saft av dem” och handlar om att vända negativa saker till något positivt.

Att träna i ett lag
kostar ofta pengar.
Alla har inte råd med det.

 

Några tjejer i Kungsbacka
tyckte det var fel.
Alla ska kunna träna.

 

Därför startade tjejerna
en egen volleyboll-klubb.
Det är gratis
att träna i klubben.

 

Klubben heter Lemonade IF.
Namnet kommer från Beyoncé.
Hon har gjort ett album
som heter Lemonade.
Lemonade betyder “citron”.