Bananerna finns kvar på hyllan

Bananer ligger uppradade snyggt på en hylla i en butik.

Bananer håller ungefär i en vecka från att de kommit med båt tills att de är övermogna.

I dag skulle en strejk för de personer som arbetar i svenska hamnar starta. Att strejka betyder att de som arbetar väljer att inte jobba som en protest. Men nu har strejken blivit inställd, något som är bra för dem som gillar bananer.

 

Att strejka betyder att arbetare vägrar göra sitt jobb. Det är en protest för att få bättre villkor på arbetsplatsen. Det kan till exempel handla om att arbetarna vill ha högre lön eller jobba kortare arbetsdagar.

 

I dag var det planerat att de som jobbar i svenska hamnar tillsammans skulle gå ut i en stor strejk. Många trodde att detta skulle betyda att Sverige skulle få brist på vissa matvaror, som till exempel bananer.

 

Ungefär hälften av all mat som finns i Sverige tas in från andra länder och mycket av maten kommer via båtar och hamnar. Hamnstrejken skulle därför innebära att bananerna inte kunde komma fram till hyllorna i butikerna.

 

Men nu har arbetarna slutit ett avtal som ger dem bättre villkor, därför ställer de in strejken. De som gillar bananer behöver alltså inte oroa sig.

I dag skulle det ha börjat en strejk.
Att strejka betyder att vägra att jobba.
De som strejkar
vill få det bättre på sitt jobb.

 

Det var de som jobbar i hamnarna
som skulle strejka.
Till Sveriges hamnar kommer båtar
med varor från andra länder.

 

Bananer är en matvara
som kommer med båt.
Om det hade blivit strejk
hade det blivit ont om bananer.

 

Men de som gillar bananer
behöver inte oroa sig nu.
Hamn-arbetarna har fått lovat
att de ska få det bättre.
Och därför började de inte strejka.