Moa Hjelmer vill prata om ideal

Moa Hjelmer har fått en stor svensk flagga efter ett lopp. Hon håller upp den som en mantel inför publiken.

Moa Hjelmer sveper in sig i den svenska flaggan på inomhus-EM i friidrott i Göteborg 2013.

Friidrottaren Moa Hjelmer satsar på att komma tillbaka till elitnivå. Samtidigt vill hon vara en förebild för barn och unga som idrottar genom att lyfta diskussioner om ideal på sociala medier.

 

Löpstjärnan Moa Hjelmer hann ta ett EM-guld på 400 meter innan hon skaffade två barn. Nu är hon tillbaka på löparbanan och satsar på att nå elitnivå igen.

 

Men det är inte bara hård träning som Moa Hjelmer måste kämpa med. Inom idrotten finns också mycket kroppsideal som ofta kan göra det jobbigt för både unga och vuxna.

 

Kroppsideal betyder att det finns en uppfattning om hur en perfekt kropp ska se ut. Ofta är idealet att man ska vara smal och vältränad.

 

Men alla människors kroppar är olika och det finns ingenting som är rätt eller fel. Moa Hjelmer har därför tagit en aktiv roll på sociala medier för att diskutera dessa frågor.

 

– När idealkropparna är smala, vältränade och fokus läggs på normkroppar blir alla som inte ser ut så exkluderade, säger hon till SVT.

 

Efter att Moa Hjelmer födde två barn förändrades hennes kropp mycket. På sociala medier har hon postat flera bilder och skrivit att det är viktigt att flera kroppar än bara idealkroppar ska synas.

 

– Om man bara fokuserar på kroppsbilder, om man bara visar upp sin kropp i perfekta vinklar så bidrar man till osunt samhälle, utan att man kanske vill det, säger hon.

 

Källa och licens till artikelns bild.

Moa Hjelmer är friidrottare.
Hon har tävlat i att springa.
Men sedan födde hon två barn.
Då fick hon sluta tävla.

 

Nu tävlar hon igen.
Men hon vill inte bara tävla.
Hon vill också prata om
hur vi tänker på våra kroppar.

 

Maja lägger ut bilder på sociala medier
där hon visar sin kropp.
Hennes kropp är inte perfekt
efter att hon födde barn.

 

Maja vill visa att alla kroppar
inte ser likadan ut.
Alla är inte smala och vältränade.
Men alla är fina ändå.