EU vill förbjuda konstgräsplaner

Om planerna förbjuds kan det få stora konsekvenser för föreningslivet, tror Andreas Jakobsson.

Bild på en fotbollsspelare som precis ska passa ut bollen till sina medspelare. De spelar på en konstgräsplan.

Under de senaste åren har många kommuner i Sverige satsat på att bygga konstgräsplaner. Men nu verkar det som att EU vill förbjuda det material som planerna är byggda med.

 

Har du lekt någon lek eller spelat någon bollsport på en konstgräsplan någon gång? Då vet du att de är mjuka och sköna att springa på.

 

Anledningen till att de är så mjuka är att de har byggts med hjälp av en viss typ av gummi. Gummit är de svarta små plopparna som syns när man tittar ner lite närmare på planen.

 

Gummit har fördelats ut över mattan för att göra den så lik gräs som möjligt. Men de små plopparna är gjorda av ett material som EU nu vill förbjuda.

 

Anledningen är att de är gjorde av så kallat “vulkaniserat gummi”. Genom Sveriges cirka tusen konstgräsplaner sprids gummit ut i naturen som har svårt att bryta ner det.

 

Andreas Jakobsson har jobbat med att installera de flesta av de konstgräsplaner som används i Allsvenskan i fotboll. Han tror att beslutet från EU kan få stora konsekvenser.

 

– Plockar man bort alla de planerna vet jag inte var vi ska hitta plats för alla barn och ungdomar som spelar fotboll. I södra Sverige kanske det går, men i norr är det helt omöjligt. Det går inte, säger han.

Har du spelat eller lekt
på en konstgjord gräsmatta någon gång?
De är gröna och ser ut som en vanlig gräsmatta.
Och de är väldigt mjuka att springa på.

 

Gräsmattorna är gjord av en speciell sorts gummi.
Nu vill EU förbjuda den sortens gummi.
Gummit kan nämligen vara dåligt för naturen.

 

Men om EU förbjuder gummit
kan det bli svårt i Sverige.
Många fotbollsplaner måste bort.
Och då finns det ingen plats för barn
att spela fotboll på vintern.