Etiopien slog rekord i trädplantering

Mark som är så torr att den spricker. Det spirar en liten grön växt i en av sprickorna.

Brist på träd i Etiopien har skapat stora problem med erosion som i sin tur har lett till torr och hård jord.

Erosion

Erosion är när jord, sand och sten flyttar på sig eller nöts ner. Erosion pågår hela tiden i naturen, men om det blir för mycket kan det ställa till problem. Till exempel kan bra jord som skulle gå att odla i sköljas iväg. Det blir mindre erosion på platser där det finns mycket träd och växter eftersom rötterna håller jorden på plats.

På hundra år försvann nästan all skog i Etiopien. Nu försöker landet göra något åt problemet med en stor trädkampanj.

 

I början på 2000-talet fanns det väldigt lite skog kvar i Etiopien. Bristen på träd har skapat stora miljöproblem, bland annat erosion.

 

Därför har landet nu startat en stor trädkampanj där staten vill att alla som bor i Etiopien ska plantera och ta hand om träd. Staten gav också tusentals personer ledigt i måndags, bara för att plantera träd. Tillsammans fick de ner 350 miljoner träd i jorden, vilket Etiopien säger är ett världsrekord.

 

Trädplanteringskampanjen har startats av Etiopiens premiärminister, Abiy Ahmed. Men trots att trädplantering är en bra sak att göra, är många ändå misstänksamma mot premiärministern. De tror att han har startat trädkampanjen för att ingen ska tänka på alla andra problem som han måste lösa i landet.