Världens bananer kan försvinna

Bananer ligger uppradade snyggt på en hylla i en butik.

Bananer håller ungefär i en vecka från att de kommit med båt tills att de är övermogna.

En svampsjukdom som heter TR4 och som drabbar bananer har hittats i Colombia. Om svampsjukdomen sprider sig kan den förstöra världens bananer.

 

Bananer är viktiga för många latinamerikanska länder – både som mat och för ländernas ekonomi. Många äter bananer varje dag, och flera latinamerikanska länder, som till exempel Colombia och Ecuador, tjänar mycket pengar på att exportera bananer till andra länder.

 

Svampsjukdomen som nu drabbat bananerna har namnet TR4, vilket står för Tropical Race 4. Den sprider sig i bananplantans rotsystem och förstör hela växten. Sjukdomen är helt ofarlig för människor, men är mycket skadlig för plantor.

 

Det finns inte något botemedel mot svampen. Och när sjukdomen går att upptäcka på en bananplanta finns det en risk att den redan har spridit sig till fler plantor.

 

Det har hänt en gång tidigare att en svampsjukdom. Det var den så kallade Panamasjukan. Panamasjukan är släkt med den nya sjukdomen TR4. För 70 år sedan förstörde Panamasjukan den vanligaste banansorten Gros Michael. Istället började man odla banantypen Cavendish, som säljs idag över hela världen. Men nu finns det risk att Cavendishbananen också försvinner om den nya svampsjukdomen sprider sig.

Många personer äter bananer varje dag.
Speciellt i länder i Sydamerika.
Länderna där tjänar också mycket pengar på bananer.
De säljer bananerna till andra länder.

 

Men nu är bananerna hotade.
Det finns en ny sjukdom för bananer.
Den heter TR4.

 

TR4 är inte farlig för människor.
Men den dödar många bananplantor.
Då kan det bli ont om bananer i hela världen.

 

För 70 år sen hände samma sak.
Men då var det en annan sjukdom
som dödade bananplantorna.
Då fick man sluta odla en sorts banan
och börja odla en annan sort.