G7-mötet i Frankrike

G7-ländernas falggor hänger i rad. Bakom dem syns en världskarta.

G7-toppmötet

G7-toppmöten hålls varje år med sju av världens största ekonomier. De sju länderna som är med på mötena är Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Under mötet diskuterar ländernas ledare ämnen som de tycker är viktiga som till exempel ekonomi, utrikespolitik och miljöfrågor.

 

I dag är det sista dagen för G7-toppmötet i Frankrike. Under mötet har G7-länderna diskuterat handel och klimatförändringar. 

 

Årets G7-toppmöte hålls i Biarritz i Frankrike och har pågått från lördag till måndag. Under årets möte har ledarna framförallt diskuterat handel och klimatförändringar.

 

Flera länder runt om i världen har infört tullar på importerade varor. Det betyder att produkter och handelsvaror som kommer från andra länder kostar mer pengar. USA har ökat flera tullar mot både Kina och Europa.

 

För många eller för höga tullar kan bli ett problem för världens ekonomi, eftersom det kan göra att länder inte exporterar eller importerar lika mycket. Då kan ländernas ekonomi bli sämre. Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Europa behöver göra ändringar för att ge den europeiska ekonomin en nystart.

 

G7-länderna diskuterade även klimatet och vad länderna måste göra för att till exempel minska skogsbränderna i Amazonas.

G7

De som är med i G7 är:
Frankrike, Italien, Japan,
Kanada, Storbritannien, Tyskland
och USA.

G7 är en grupp med sju stycken länder.
De sju länderna har mycket makt i världen.

 

G7-ländernas ledare träffas varje år
för att diskutera viktiga saker.
Det kallas att de har ett toppmöte.
I dag är sista dagen på toppmötet i år.

 

Den här gången pratade de mycket om tullar.
Tullar är när det kostar pengar
att få in varor från andra länder i ett land.

 

USA har ganska nyss bestämt sig för att ha nya tullar.
De ska ha tullar på varor från Kina och länderna i Europa.
Men för mycket tullar kan vara dåligt.
Det kan göra det svårare för länder
att köpa och sälja saker av varandra.