Nya kläder som talar med dövblinda

Kläder på galgar som hänger på en stång.

Högskolan i Borås arbetar med att utveckla vibrerande kläder som kan berätta för dövblinda människor vad som händer i ett rum. 

 

Människor som inte kan se eller höra kan kommunicera med andra människor genom ett speciellt teckenspråk. Teckenspråket tecknas i deras händer eller på deras rygg. Nu vill forskare göra kläder som kommunicerar med dövblinda på samma sätt.

 

Högskolan i Borås säger att de är halvvägs till att få fram kläder som kan kommunicera. Forskare har tagit fram en väst med rutor som vibrerar. Nästa steg är att klädesplagget ska anslutas till en kamera och en dator. Kameran känner av det som händer i rummet, och gör om det till signaler som får klädesplagget att vibrera.

 

– Vi vill ha ett system som kan känna in vad som händer i ett rum. Till exempel, var är min kaffekopp? Sådana vardagssysslor är väldigt viktiga, säger forskaren Nils-Krister Persson till SVT Nyheter.

 

Borås Högskola forskar om smarta textiler och hur de kan användas för att hjälpa människor i vardagen. De säger att en utmaning som finns är att göra elektroniken som behövs ibland mindre.

Textilhögskolan ligger i Borås.
De lär ut saker om kläder och tyg.
Men de testar också många nya saker.
Just nu gör de kläder
som ska kunna hjälpa dövblinda.

 

Att vara dövblind betyder
att varken kunna se eller höra.
Dövblinda pratar med ett speciellt teckenspråk.
De gör olika tecken med händerna
mot ryggen eller en hand.

 

Textilhögskolans nya kläder ska fungera
på samma sätt som teckenspråk.
Men de ska vibrera i stället.

 

De nya kläderna kommer ha en kamera.
Kameran kommer läsa av
hur det ser ut i ett rum.
Sedan kommer kläderna
göra om kamerans bilder till vibrationer.