Folkrepubliken Kina fyller 70 år

Kinas flagga

Kinas kommunistiska parti har styrt Kina i 70 år. För att fira sin nationaldag höll Kinas regering en stor parad i hvuudstaden Peking.

Kinas kommunistparti har styrt Kina i 70 år och det firades i huvudstaden Beijing med en stor militärparad. Men många som bor i Kina påverkas av paradens förberedelser.

 

I år firar Kina att det kinesiska kommunistpartiet har styrt Kina i 70 år. I veckan firade Kina sin 70-årsdag med en stor militärparad.

 

I paraden marscherade över 15 000 soldater genom huvudstaden Beijing. Det var också många bilar och andra stridsfordon som visades upp, som till exempel pansarvagnar. Presidenten Xi Jinping var också med i paraden och åkte på en bil och vinkade till folket.

 

Men när Kina har parader eller uppvisningar så kan det betyda stränga regler för människor som bor där. Det har varit många förberedelser inför paraden. Många restauranger och butiker har behövt stänga inför paraden.

 

De människor som bor i området där paraden var, fick utegångsförbud i två veckor av Kinas regering. Aktivister och människor som inte håller med om hur Kina styrs har också blivit tillsagda att inte tala med media för att inte stjäla uppmärksamheten från firandet.

 

Fördjupning: Kina

 

Vad är Kina?

Kina heter officiellt Folkrepubliken Kina. Det är ett stort land som ligger i Asien. Kina är världens folkrikaste land, alltså det land med flest människor. Det bor 1,4 miljarder människor där. Kina är till ytan det fjärde största landet efter Ryssland, Kanada och USA.

Kinas huvudstad heter Beijing, men i Sverige säger många Peking. Det är staden Shanghai som är Kinas största stad. I Kina pratar de flesta kinesiska, men det finns många olika sorters dialekter. De olika dialekterna kan skilja sig väldigt mycket från varandra, ibland lika mycket som svenska och tyska. I huvudstaden Beijing pratar de flesta dialekten mandarin.

Landet Kina på en karta med Kinas flagga

 

Kinas historia

Kina har en lång historia som är över 3 000 år gammal. Det finns texter om Kina som skrevs 1 200 år före Kristus. Den kinesiska civilisationen kan vara den äldsta civilisationen som fortfarande existerar.

Förr styrdes Kina av kejsare. De perioderna kallas för dynastier, vilket betyder att en familj eller en släkt styr ett land. Den sista dynastin som Kina hade var Qingdynastin som tog slut år 1912. Då var det kinesiska folket trötta på att kejsarna skulle bestämma. Den sista kejsaren i Kina hette Pu Yi och regerade fram till 1912, men han behöll sin titel till 1924. Puy Yi bodde, som andra kejsare innan honom, i sitt palats i den Förbjudna staden i Beijing.

Den förbjudna staden i Peking

 

Kinas kommunistparti

Efter att den sista kejsardynastin tog slut blev Kina till en republik. Men sen bröt ett krig ut i Kina. Kinas kommunistparti tog makten i slutet av kriget. Kommunism är en politisk idé att ett land äger allting tillsammans och att det ska delas upp lika mellan alla människor.

Kinas kommunistparti leddes av en man som hette Mao Zedong. Mao och kommunistpartiet utropade att landet skulle bli Folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949. Mao Zedong ville göra Kina mer stabilt efter att det varit krig och oroligt så länge i landet. Folkrepubliken Kina tog efter hur Sovjetunionen styrdes och starka band mellan de två länderna skapades.

Mao Zedongs porträtt hänger på väggen på en byggnad som en soldat vaktar

 

Kina idag

Kina har ändrats lite sedan Folkrepubliken Kina grundades, men mycket av hur landet styrs är fortfarande likt tiden då det bildades 1949. Kina är en enpartistat och en diktatur. Det betyder att det är bara en person eller en viss grupp som får bestämma, och att det bara är ett enda politiskt parti som får bilda en regering. I Kina är det kommunistpartiet som styr med sin president Xi Jinping. Han har varit president sedan 2013.

Människor som går i staden Beijing

 

Varje vecka ger vi en ledtråd till Veckans fördjupning. Lös rebusen för att få reda på ledtråden:

 

Kina är ett stort land i Asien.
De som bestämmer i Kina
heter kommunistpartiet.
De har bestämt i Kina i 70 år.

 

Kommunistpartiet vill fira
att de har bestämt i Kina så länge.
Därför hade de en stor parad.

 

I paraden gick över 15 000 soldater.
Det var också
många bilar och pansarvagnar i paraden.

 

Människor som bor nära paraden
har fått stränga regler.
De har till exempel inte fått gå ut
från sina hus på två veckor.

 

Fördjupning: Kina

 

Vad är Kina?

Kina är ett väldigt stort land.
Det är det fjärde största landet i världen.
Det bor 1,4 miljarder människor där.

Kinas huvudstad heter Beijing.
Men i Sverige kallar många den
för Peking.
Men det är inte Kinas största stad.
Kinas största stad heter Shanghai.

Landet Kina på en karta med Kinas flagga

 

Kinas historia

Kina har funnits väldigt länge.
Det har funnits i över 3 000 år.

Förr i tiden var det en kejsare
som bestämde i Kina.
Den sista kejsaren i Kina
hette Pu Yi.

Pu Yi var kejsare till 1912.
Han bodde i ett stor palats
i Bejing.

Den förbjudna staden i Peking

 

Kinas kommunistparti

Kina slutade alltså med kejsare 1912.
Då hade de en president istället.
Men sen blev det krig i Kina.
Efter kriget var det
Kinas kommunistiska parti som bestämde.

Kommunism är en politisk idé.
Den menar att alla människor i ett land
äger alla saker i det landet tillsammans.

Ledaren för Kinas kommunistparti
hette Mao Zedong.
Han ville att Kina skulle styras
som Sovjetunionen.

Mao Zedongs porträtt hänger på väggen på en byggnad som en soldat vaktar

 

Kina idag

Kina styrs inte riktigt likadant idag
som för 70 år sen.
Men det finns mycket
som fortfarande är likadant.

Till exempel får bara ett parti
bestämma i Kina.
Inget annat parti än kommunistpartiet
får vara med och bestämma i Kina.

Kinas kommunistparti har idag en president
som heter Xi Jiping.
Han har varit president sen 2013.

Människor som går i staden Beijing

 

Varje vecka ger vi en ledtråd till Veckans fördjupning. Lös rebusen för att få reda på ledtråden: