Sverige klara för fotbolls-EM

Collage på fotbolls-em logo och Alexander Isak

Någon i publiken kastade en golfboll mot Alexander Isak.

Sverige är ett av lagen som ska spela EM i herrfotboll 2020. Sverige vann över Rumänien med 2–0 och går därför vidare till EM nästa sommar.

 

Redan innan halvtid var det klart. Marcus Berg gjorde mål redan den 16:e minuten. Emil Forsberg lyckades ta sig förbi två rumänska försvarare och gjorde ett inlägg till Marcus Berg som nickade in första målet.

 

Marcus Berg var också inblandad i andra målet. Mikael Lustig spelade in bollen till Marcus Berg i straffområdet. I stället för att försöka skjuta själv spelade Marcus Berg vidare till Robin Quaison som gjorde 2–0.
– Just nu är det bara lättnad, glädje och stolthet. Det är svårt att ta in, det är bara fantastiskt, säger Robin Quaison till SVT Sport efter matchen.

 

Men tyvärr var det inte bara glädje för svenskarna när matchen spelades i Rumänien. Den rumänska publiken ropade rasistiska saker till den svenska fotbollsspelaren Alexander Isak. Det var till och med en supporter som kastade en golfboll mot honom.
– Jag hörde rasistiska glåpord, men jag sa till domaren att han inte behövde bryta matchen, säger Alexander Isak till SVT Sport.

 

Det är inte första gången spelare har utsatts för rasistiska påhopp av den rumänska publiken. De svenska spelarna sa efter matchen att det är svårt att känna glädje när en av deras spelare utsätts för rasism.
– Nu måste vi bara visa vårt stöd för de drabbade och få folk att förstå att rasismen inte borde få finnas här eller någonstans, säger Emil Forsberg till SVT Sport.

 

Herrarnas fotbolls-EM kommer att spelas mellan den 12 juni och 12 juli nästa sommar. Tidigare har EM spelats i ett eller två länder men nästa år kommer matcherna att spelas i sammanlagt tolv städer över hela Europa. Semifinalen och finalen spelas på Wembley Stadium i London, Englands huvudstad.

 

Sverige vet ännu inte vilka lag som de kommer att möta. Det ska lottas fram den 30 november.

 

 

 

Källa och licens till bild på Alexander Isak.

Sverige ska spela EM nästa år.
Det blev klart i fredags.
Då mötte Sverige Rumänien.
Och vann med 2–0. 

 

Efter matchen var många i laget glada
eftersom Sverige nu är klara för EM.
Men under matchen hände också
några tråkiga saker.

 

En av Sveriges spelare
blev utsatt för rasism under matchen.
Rumäniens publik skrek elaka saker
till den svenska spelaren Alexander Isak.

 

När det hände sa Alexander Isak till domaren.
Och domaren avbröt matchen.
Matchen kunde dock spelas klart sen.

 

En annan svensk spelare, Emil Forsberg
sa att det är viktigt att visa
att rasism inte borde få finnas.