Nu är bocken på plats i Gävle

Gävlebocken

Gävlebocken har invigts. Foto: Tony Nordin

Gävlebocken

Den första bocken byggdes 1966. Till varje bock går det åt 56 halmmattor, 1 600 meter snöre, 1 200 meter virke, 50 meter tyg och 1 000 arbetstimmar.

Under söndagen ställdes den stora bocken på sin plats i Gävle. Bocken har blivit världsberömd eftersom den ofta brinner upp.

 

Bocken invigdes i helgen på Slottstorget. Bocken är 13 meter hög och väger tre ton. och brukar invigas den första advent varje år.

 

Charlotte Perelli sjöng tillsammans med Gefle gospelkör. På scen stod också William Segerdahl från Idol 2018 och 17-årige Christoffer Jonsson som spelar i gruppen Helges.

 

I år har bocken vridits ett halvt varv. Nu tittar den ner mot Stadsbiblioteket i stället för mot Slottet. Nu finns det mer plats till de som vill ta bilder på bocken. 

 

Bocken har blivit känd i världen eftersom någon brukar tända eld på den varje år. Det har funnits över 50 bockar och mer än hälften har bränts ner. Flera gånger har personer gripits och fällts för att ha förstört bocken. De har straffats med både fängelse och böter.

 

2016 brann bocken ner bara några timmar efter invigningen. Men på senare år har ingen tänt eld på bocken. Om den klarar sig i år så har den sluppit brinna ner tre år i rad. Det är i så fall ett rekord.

 

 

Licens

Varje år i december
sätter Gävle kommun upp en stor bock.
Bocken är gjord av halm
och är 13 meter hög.

 

Bocken brukar invigas
den 1 advent varje år.
I år invigdes den också den 1 advent
och många artister var där för att fira bocken.

 

Bocken har blivit känd
i hela världen.
Det har den blivit
för att den brukar brinna upp.

 

Det har funnits över 50 bockar
och över hälften av dem har brunnit.
Många personer har gripts
för att de har eldat upp bocken.