Palmolja i många pepparkakor

Tidningen Råd & Rön har gjort en granskning av de pepparkakor som säljs i affärerna inför jul. Totalt undersökte de 35 olika sorters pepparkakor. De upptäckte att ungefär hälften av de undersökta pepparkakorna innehåller palmolja. Bara några få använde sig av Kravmärkt palmolja.

 

Palmolja utvinns ur frukterna på oljepalmen som växer i regnskogsområden. Eftersom många vill använda palmolja har stora delar av regnskogen huggits ner för att man ska få plats med fler palmodlingar. Forskare säger att det är väldigt dåligt att regnskogen försvinner eftersom det är ett stort hot mot djuren som bor där.

 

Karin Lexén jobbar som generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
– Kravmärkt palmolja är den enda märkningen som garanterar att det inte har skett någon avskogning, säger hon till tidningen Råd & Rön.

 

Väljer man att köpa pepparkakor med Kravmärkt palmolja betyder det alltså att ingen regnskog har huggits ner för att odla palmer. De som tillverkar pepparkakor kan också välja att sluta använda palmolja. Istället kan de använda till exempel solros- eller kokosolja.

 

Fördjupning

Oljepalmen

Palmolja utvinns ur oljepalmer. De odlas på stora områden i framför allt Malaysia och Indonesien. Oljepalmen kan bli mellan 15 och 30 meter hög och leva i 200 år. I toppen av palmen sitter orangea fruktklasar. Oljan utvinns ur frukten, antingen ur palmkärnan, palmkärnolja, eller från fruktköttet, palmolja.

 

 

Odling och användning

Palmolja används bland annat i kakor, glass, godis, smink, tvål och biobränsle. Oljan är bra eftersom den har lång hållbarhet. Dessutom är oljepalmen väldigt produktiv och ger mer olja än till exempel raps och solros. De länder som konsumerar mest palmolja är Indonesien, Indien och Kina. På fjärde plats kommer EU.

 

 

Miljöproblem

Eftersom så många använder palmolja har efterfrågan ökat mycket. Det leder till stora miljöproblem eftersom man hugger ner regnskog för att kunna odla mer palmolja. I Malaysia och Indonesien har nästan 80% av regnskogen skövlats. Djur som orangutanger, elefanter och tigrar drabbas hårt av att regnskogen huggs ner.

 

 

Framtiden

Naturskyddsföreningen säger att det inte hjälper att bojkotta palmoljan. De tycker istället att konsumenter i de rika delarna av världen ska ställa hårdare krav på företagen som köper och använder palmolja. Organisationer som WWF arbetar för att skydda djuren som drabbas av skövlingar. Man arbetar också för att försöka få fler att odla oljepalmer på ett sätt som inte skadar djur och natur.