Digilistan i P3 kommer tillbaka – trots fusk

hörlurar

Att ha många spelningar på Spotify eller Youtube är viktigt för många musikartister. Men nu visar det sig att många fuskar med siffrorna. Digilistan i P3 tog paus men på söndag kommer programmet börja sändas igen.

 

Nyligen så avslöjade tidningen Dagens Nyheter att många i musikbranschen fuskar sig till höga lyssnarsiffror. Många artister anklagas för att ha köpt lyssningar genom olika tjänster och appar. 

 

Artister som har höga siffror hamnar på topplistor och kan få ännu högre siffror. Det här är ett allvarligt problem. Så allvarligt att P3 pausade Digilistan tillfälligt. Men på söndag kommer programmet att börja sändas igen. 

 

I början av januari anklagades rapparen French Montana för att ha köpt lyssningar på Spotify för sin låt Writing on the wall. Även Justin Bieber har försökt få högre siffror. Han sa till sina fans att lyssna på hans låt Yummy på låg volym på natten.

 

Fusket skapar problem även för Stim. Stim står för Svenska tonsättares internationella musikbyrå och har funnits sedan 1923. De betalar ut pengar till personer i Sverige som skrivit låtar. Ju fler någons låt spelas desto mer pengar får låtskrivaren. 

 

Så det här fusket är ett problem även för dem. De tycker att alla strömningstjänster ska hitta ett bättre sätt att upptäcka fusk.

Många artister tycker att det är viktigt
att deras låtar spelas mycket.
Men nu avslöjar tidningen Dagnes Nyheter
att vissa fuskar med hur många gånger deras låtar spelas.

 

Många artister anklagas därför nu
för att ha köpt spelningar från streamingtjänster.
Då ser det ut som att deras låtar har spelats
mer än vad de har på till exempel spotify.

 

Det är ett stor problem tycker många.
Och Digilistan på P3 tycker att det är ett så stort problem
att de nu pausar programmet.
Digilistan brukade spela de mest spelade låtarna.

 

Rapparen French Montana är en som har anklagats
för att ha köpt spelningar på spotify.
Justine Bieber har också anklagats
för att fuska med hur många gånger hans låt Yummy har spelats.