På söndag är det internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Då är det många som vill uppmärksamma kvinnors och flickors rättigheter. På flera platser i Sverige och världen anordnas demonstrationer och andra aktiviteter som till exempel konserter och filmvisningar.

 

Varje år den 8 mars är det den internationella kvinnodagen. Det är en dag då man uppmärksammar jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter.

 

Kvinnor och flickor har inte alltid haft samma rättigheter som män. De har till exempel inte fått gå i skolan eller rösta. Sverige är idag en av världens mest jämställda länder. Det betyder att kvinnor och flickor har det ganska bra här men det finns fortfarande mycket som kan bli bättre.

 

I andra delar av världen saknar kvinnor och flickor fortfarande många av de rättigheter som vi har i Sverige. Genom att uppmärksamma den internationella kvinnodagen kan man visa att man kräver förändringar så att alla människor i hela världen ska ha samma rättigheter.

 

Veckans fördjupning – Internationella kvinnodagen

 

Historia

För ungefär 100 år sedan, i början på 1900-talet, började kvinnor i olika delar av världen att demonstrera för sina rättigheter. I New York i USA samlades kvinnor som arbetade med att tillverka kläder. De ville ha bättre arbetsvillkor och fick idén till att det borde finnas en särskild kvinnodag för att protestera och kämpa för kvinnors rösträtt.

Sverige

I Sverige fick kvinnor förr i tiden till exempel inte utbilda sig eller rösta. När kvinnorna i början av 1900-talet började protestera var det för att de ville ha rättvisa och rösträtt. Idag är Sverige ett av de mest jämställda länderna i världen men det finns fortfarande mycket kvar som kan bli bättre.

Den 8 mars

1980 bestämde FN att den internationella kvinnodagen skulle uppmärksammas den 8 mars varje år. Att det blev just detta datum var ingen slump. Den 8 mars 1917 demonstrerade kvinnor i den ryska staden Sankt Petersburg för att få bröd. De var trötta och hungriga eftersom det pågick ett stort krig i Europa. Kvinnornas protester ledde till en stor revolution i Ryssland som förändrade landets framtid.

Framtiden

2015 höll FN ett möte där världens stats- och regeringschefer antog Agenda 2030. Den innehåller flera globala mål. Ett av målen är att vi ska bli jämställda och att kvinnor och flickor ska kunna bestämma över sig själva. Jämställdhet betyder att alla människor har samma rättigheter, villkor och möjligheter.

 

Källor

Populär Historia

FN

FN

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen.
Det är en dag för att komma ihåg
att kvinnor inte alltid haft samma rättigheter som män.
Det är ocskå en dag för att kämpa för
att kvinnor i andra länder ska få bättre rättigheter.

 

På flera platser i Sverige och i värden
kommer det vara olika aktiviteter den 8 mars.
Till exempel kommer det vara demonstrationer
konserter och filmvisningar.

 

Förr i tiden fick kvinnor till exempel
inte rösta.
Idag är Sverige ett av de mest jämställda länderna
men det kan fortfarande bli ännu mer jämställt.

 

I andra delar av världen
har kvinnor och flickor inte samma rättigheter som män.
Det vill många ändra på
genom att uppmärksamma den internationella kvinnodagen.

 

Veckans fördjupning – Internationella kvinnodagen

 

Historia

För ungefär 100 år sen
började många kvinnor demonstrera runt om i världen.
På den tiden fick kvinnor inte rösta.
Därför demonstrerade många kvinnor
för att de skulle få rösträtt.

Sverige

I Sverige fick kvinnor inte heller rösta förr i tiden.
De fick heller inte utbilda sig.
Idag ser det mycket bättre ut i Sverige
men det kan fortfarande bli ännu bättre.

Den 8 mars

1980 bestämde FN att den internationella kvinnodagen
skulle vara den 8 mars varje år.
Att det blev just den 8 mars berodde på
att det var en stor demonstration den 8 mars 1917 i Ryssland.
Många kvinnor demonstrerade
för bättre rättigheter då.

Framtiden

2015 hade FN ett möte.
Då bestämde de och många länder
att de skulle följa Agenda 2030.
Det är en överenskommelse om att
världen ska bli mer jämställd.
Så alla människor i världen har
samma rättigheter och möjligheter i livet.