De har chans att vinna Barnradions bokpris

Nominerade böcker till Barnradions bokpris 2020

Nominerade böcker till Barnradions bokpris 2020. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Författarna Jenny Jägerfeld, Jakob Wegelius, Pär Sahlin, Ina Lagerwall och Cecilia Lidbeck är alla nominerade till Barnradions bokpris. Vinnaren utses av en grupp barn i femte och sjätte klass i höst.Barnradions bokpris är Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för 9–12-åringar. Böckerna har valts ut av barn i femte och sjätte klass tillsammans med en vuxenjury.En av jurymedlemmarna är bibliotekarie Elisabet Niskakari. Hon är också med och driver MiniBladets reporterskola på Rosengårdsskolan i Malmö. Barnen på Rosengårdsskolan har hjälpt henne med urvalet av de fem nominerade böckerna.
– För mig är det här ett jätteviktigt pris. Därför att det är barnen själva som väljer ut de bästa böckerna, säger Elisabet Niskakari.Elisabet Niskakari får ett stort lass böcker att läsa tillsammans med barnen varje år. 
– De brukar framför allt säga vilka de inte tycker ska bli nominerade. Men även i år blev det ett fint urval av fem böcker som vi alla tycker om, säger Elisabet Niskakari.En barnjury kommer att diskutera de fem böckerna och välja en vinnare i radiokanalen P4 under läslovet, vecka 44.

 

 

Fundera och diskutera

1. Vilken är den bästa boken du läst?

2. Vad ska en bra bok innehålla?

3. Om du fick vara en karaktär i en bok, vem skulle du välja?

 

Gustav Sigala Haggren

 

Barnradion delar varje år ut ett pris
för den bästa barnboken.
Nu är det klart vilka fem böcker
som kan vinna Barnradions bokpris 2020. 

 

Författarna som kan vinna är:

Jenny Jägerfeld, Jakob Wegelius,
Pär Sahlin, Ina Lagerwall och Cecilia Lidbeck. 

 

De författarna har valts ut av en jury.
Juryn består av elever i klass fem och sex.
De finns också en grupp vuxna med i juryn. 

En som är med i vuxenjuryn
är bibliotekarien Elisabet Niskakari.
Hon säger att det är ett mycket viktigt pris
eftersom det är barnen själva
som väljer vem som ska vinna.

 

Fundera och diskutera

1. Vilken är den bästa boken du läst?

2. Vad ska en bra bok innehålla?

3. Om du fick vara en karaktär i en bok, vem skulle du välja?