
Mer än hälften av de som sökte asyl 2015 har fått stanna.
Det är Migrationsverket som bestämmer vilka som får stanna i Sverige och bli svenska medborgare. Till Sverige kom det 163 456 asylsökande år 2015. Nu säger Migrationsverket att 98 867 av dem fick stanna.
För fem år sedan var många människor på flykt. De flesta flydde från krig i Syrien, Afghanistan och Irak. Det här brukar kallas för flyktingkrisen. Aldrig tidigare har så många människor sökt sig till Sverige i hopp om att få asyl.
Nästan hälften av de som fick stanna i Sverige är från Syrien och en en femtedel är från Afghanistan. Människor kom också från Irak, Eritrea, Somalisa, Iran och Etiopien. Sedan var det 6 procent som inte tillhörde något land alls.
Två tredjedelar av de som fått stanna är män och pojkar medan en tredjedel är kvinnor och flickor.
En av dem som fick stanna är Omar Alsaudi från staden Damaskus i Syrien. I dag är han 23 år och bor i Halmstad. Hans minns båtresan över havet och hur rädd han och hans familj var.
– Det som jag minns mest är när jag skulle åka med båten med min lillebror. Han var väldigt rädd. Det minns jag väldigt mycket. Jag visste inte om jag skulle överleva eller inte, säger Omar Alsaudi till Sveriges Radio.
I dag studerar han till civilingenjör i datateknik, hans drömutbildning. Han tycker att det bästa med att bo i Sverige är att slippa vara rädd.
– Det finns trygghet, frihet. Man har också skyldigheter, absolut. Men man känner sig som en människa, säger Omar Alsaudi till Sveriges Radio.
Migrationsverket är en myndighet.
De bestämmer vilka människor
som får stanna i Sverige.
2015 kom det väldigt många människor till Sverige.
Migrationsverket bestämde att
mer än hälften av dem fick stanna kvar.
Det kom 163 456 personer till Sverige år 2015.
98 867 av dem fick stanna i Sverige.
En av dem som fick stanna
är Omar Alsaudi från staden Damaskus i Syrien.
I dag är han 23 år och bor i Halmstad.
Hans minns båtresan över havet
och hur rädd han och hans familj var.
– Det som jag minns mest är
när jag skulle åka med båten med min lillebror.
Han var väldigt rädd,
säger Omar Alsaudi till Sveriges Radio.