Det finns vatten på månen

Det finns vatten på månen

Nyligen har forskare från Nasa kunnat bevisa att det finns vatten på månen. Det kan vara hjälpsamt för framtida rymdresor. 

 

Nasa är en amerikansk myndighet som arbetar med rymden. Nyligen har forskare på Nasat kunnat bevisa att det finns vatten på månen.

 

Forskarna analyserade längden på vågor som studsar från månens yta. På så sätt har de kunnat räkna ut att det finns vatten på månen.

 

Tidigare har andra rymdexpiditioner haft teorier om att det ska finnas vatten på månen. Till exempel 2009 gjorde en indisk rymdfarkost ett fynd som tydde på att det kunde finnas vatten på månen. Men nu är det alltså bevisat.

 

Alexis Brandeker är astrobiolog vid Stockholms universitet. Han säger att det kan ha stor betydelse för framtida månresor att det finns vatten på månen.

 

Idag måste nämligen austronauter ta med sig mycket stora mängder vatten när de åker till rymden. Allt vatten som använts återvinns också så att man kan använda det igen.

 

Men om det redan finns vatten på månen kan man använda vattnet som finns där. Till exempel skulle det kunna användas till att göra mer bränsle.

Forskare har hittat bevis för
att det finns vatten på månen.
Det är första gången forskare
har kunnat bevisa att det finns vatten på månen.

 

Tidigare har andra rymdfarare
misstänkt att det finns vatten på månen.
Men ingen har kunnat bevisa det förän nu.

 

I framtiden kan det vara till stor hjälp
att det finns vatten på månen.
Idag måste astronauterna ta med sig
väldigt mycket vatten när de åker till rymden.

 

Men i framtiden kan man kanske använda vattnet
som redan finns på månen.
Vatten kan användas till att göra
till exempel bränsle.