Kungen gör sin första podd-intervju

Kungen och Kristoffer Triumf

Kungen intervjuas av Värvets Kristoffer Triumf. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Ingen kan säga kung Carl XVI Gustaf inte hänger med i tiden. Inför sin 75-årsdag har han blivit intervjuad i podden Värvet.Kungen är inte en person som brukar ge personliga intervjuer. Han brukar mer prata om sitt jobb och inte så mycket om hur han har det privat.Men det har han gjort nu: i en podd. På fredag fyller Kungen 75 år. Inför sin födelsedag satte han sig framför mikrofonen och svarade på frågor som ställdes av Kristoffer Triumf, personen bakom podden Värvet. Värvet är en av Sveriges mest populära poddar. I intervjun pratar kungen att det ibland kan vara jobbigt att alltid stå i centrum. Han tycker om när andra betydelsefulla personer besöker kungahuset så någon annan kan stå i rampljuset. 

– När man har statsbesök av någon president så är jag ju värd och går ett steg bakom. Gästen är huvudfiguren, det är fantastiskt stimulerande. Men när man står i första ledet så är alla blickar på en själv, alla lyssnar. Det är tungt, säger kungen.När han vill slappna av så går han ut i skogen eller åker ut med båt på havet. Men det kan vara svårt för en kung att hitta lugn och ro. En gång var han på Gotska Sandön och tog det lugnt på en strand när det kom fram turister som ville fotografera.

– Jag kände mig som en säl sådär som man skulle fram och fota och ha med sig hem och då sa jag faktiskt nej, säger kungen i intervjun. Men kungen pratar också om andra lite mer lättsamma saker, som till exempel att hans favoritchips är tryffelchips och att han gillar att spela ett kortspel som heter gurka.

Sverige har en kung
som heter Carl XVI Gustaf.
Kungen brukar inte göra många intervjuer
som handlar om honom som person.
Men nu har han faktiskt gjort en.

 

Kungen var nämligen med i en podd.
Podden heter Värvet
och är en av Sveriges populäraste poddar.

 

Kung Carl XVI Gustaf fyller nämligen 75 år på fredag.
Därför valde han att bli intervjuad nu.

 

I podden pratar kungen mycket om
hur det är att vara kung.
Han säger bland annat att han brukar slappna av
med att gå i skogen eller åka båt på havet.

 

Han pratar också om lite mer lättsamma saker
än vad han brukar prata om i intervjuer.
Till exempel säger han att hans favoritchips är tryffelchips
och han gillar ett kortspel som heter Gurka.