Sveriges statsminister förlorade omröstning

Västra riksdagshuset. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

I hyreslagen står det hur hyrorna i Sverige ska bestämmas. Hyrorna för lägenheter förhandlas en gång om året. Det vanligaste är de som äger lägenheterna förhandlar hyrorna med Hyresgästföreningen. Alltså behöver de som hyr lägenheter inte förhandla hyran själva med hyresvärden.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har förlorat en historisk omröstning i riksdagen. Flera av partierna i riksdagen säger att de inte tycker att statsministern leder landet på ett bra sätt. Därför har de röstat för att avsätta statsministern.


Just nu pågår en konflikt i den svenska riksdagen. Flera partier i riksdagen tycker att statsminister Stefan Löfven har misslyckats med att leda Sverige. Men allt började med ett bråk om hyror för lägenheter.


I början av juni föreslog regeringen att de som hyr ut nybyggda lägenheter själva ska få bestämma hyran. Vänsterpartiet tycker inte om det förslaget. Därför litar inte de längre på regeringen och statsminister Stefan Löfven. De är oroliga för att förslaget kommer att göra så att det blir dyrare att bo i en lägenhet i Sverige.


Vänsterpartiet sa då att de ville få bort statsministern med en så kalla missförtroendeförklaring. Men Vänsterpartiet kan inte få bort statsminister Stefan Löfven på egen hand. Därför har man nu röstat i riksdagen så att alla partier har fått säga vad de tycker. Efter omröstningen stod det klart att statsministern och hans regering måste lämna sina uppdrag.


Nu måste statsminister Stefan Löfven försöka bilda en ny regeringen för att kunna sitta kvar, eller utropa ett nyval. Stefan Löfven och regeringen har en vecka på sig för att bestämma hur de vill göra.


Text: Jennie Lindholm

Statsminister Stefan Löfven
måste sluta sitt jobb som statsminister.
Det blev klart idag
efter att alla partier i riksdagen röstade om det.

 

Partierna i riksdagen har bestämt
att de inte litar på regeringen och statsministern längre.
Det började med att Vänsterpartiet
sa att de hade slutat lita på statsministern och regeringen.

 

Vänsterpartiet slutade lita på regeringen
när regeringen kom med ett förslag om priser på lägenheter.

 

Om du hyr en lägenhet idag
behöver du betala en viss summa varje månad.
Hur mycket du behöver betala
är lite olika, men det finns regler för det.

 

Med regeringens nya förslag skulle alla nya lägenheter
inte behöva följa några regler.
Det betyder att den som hyr ut en lägenhet
kan bestämma helt själv hur mycket den ska kosta varje månad.

 

Det gillade inte Vänsterpartiet.
Därför sa Vänsterpartiet
att de inte längre kunde lita på regeringen.
Då röstade alla partierna i riksdagen
om regeringen skulle få fortsätta sitt jobb.
Men det fick de alltså inte.