Statsminister Stefan Löfven slutar

Stefan Löfven slutar som statsminister.

Stefan Löfven slutar som statminister och partiledare. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Förra veckan var det en misstroendeomröstning i riksdagen för statsminister Stefan Löfven. Den visade att riksdagen inte längre litade på att statsministern kunde göra sitt jobb. Idag, måndag, säger Stefan Löfven att han slutar som statsminister.Just nu har Sverige ingen statsminister. Det blev klart efter att Stefan Löfven idag, måndag, säger att han ska sluta vara statsminister för Sverige.


Anledningen till att Stefan Löfven slutar som statsminister är för att riksdagen inte längre litar på honom. Det blev klart förra veckan när riksdagen hade en missförtroendeomröstning om statsministern. De flesta personer i riksdagen röstade då för att Stefan Löfven inte längre skulle vara statsminister eftersom de inte litade på att han skulle göra ett bra jobb.Men det kan fortfarande hända att Stefan Löfven blir statsminister igen. Nu ska nämligen talmannen prata med alla partierna för att se vilka som ska få bilda en ny regering. Om riksdagen tycker att Socialdemokraterna och Stefan Löfven har bäst chanser att bilda en regering kan han bli statsminister igen.


Talmannen är ungefär som riksdagens ordförande. När han har pratat med alla partierna så kommer han ge uppdraget till någon att bilda en regering. Då kommer partierna i riksdagen rösta om de tror att den regeringen kommer att göra ett bra jobb. Och om de flesta tycker det, kommer det bli den nya regeringen.


Tills dess kommer den gamla regeringen fortsätta vara regering, men då kallas det för en övergångsregering.

Idag på måndagen sa Stefan Löfven
att han ska sluta vara statsminister.
Det bestämde han efter att riksdagen
hade röstat om de litade på honom eller inte.

 

Riksdagen bestämde nämligen förra veckan
att de inte längre litade på statsministern.
Det är därför som statsministern
nu bestämmer att han ska sluta vara statsminister.

 

Nu ska Sverige försöka hitta en ny statsminister.
Det kommer att hända genom att talmannen
pratar med de olika partierna i riksdagen.
Talmannen är ungefär som riksdagens ordförande.

 

När talmannen pratat klart med partierna
kommer han att föreslå en ny statsminister.
Då ska riksdagen rösta om
de accepterar den nya statsministern.

 

Det skulle faktiskt kunna hända
att talmannen föreslår Stefan Löfven som statsminister igen.
I så fall kommer riksdagen rösta
om de vill ha honom som statsminister igen.