Äckliga lukter och annan historia med syskonen Malva och Astor

Syskonen Malva och Astor berättar gamla stans historia.

Astor och Malva Cederlund har gjort en audioguide som handlar om Gamla stan i Stockholm. Foto: privat

Här kan du testa att lyssna på Malvas och Astors audioguide. Det handlar om Stockholms blodbad och kan därför vara otäckt för vissa läsare.

I Gamla stan i Stockholm har det hänt mycket under historien och det har inte alltid luktat så gott. Syskonen Malva och Astor har gjort en audioguide som tar med lyssnaren på en resa längs Gamla stans gator.


Syskonen Malva och Astor Cederlund är intresserade av historia och har gått på många guidade turer i sina liv. Men det fanns ett problem. De guidade turerna var inte tillräckligt spännande. När de klagade på det sa deras mamma åt dem att försöka göra det bättre själva.


De bestämde sig därför för att göra en audioguide om Gamla stan i Stockholm. En audioguide påminner om en vanlig guidad tur. Skillnaden är att man lyssnar på en inspelning i stället för att följa med en riktig person som berättar om vad man ser. Det är Astors och Malvas röster man hör när man lyssnar på deras audioguide.


Malva och Astor valde Gamla stan av flera anledningar. Till exempel har deras mormor och morfar bott i Gamla stan så syskonen har varit där många gånger.

– Nästan alla människor i Sverige har också hört talas om Gamla stan, men alla vet kanske inte så mycket om Gamla stans historia, säger Astor Cederlund som är 15 år.


Den tekniska biten har deras mamma tagit hand om. Men mycket av det andra arbetet har Malva och Astor gjort. De har besökt bibliotek och läst många böcker. De har också pratat med personer som vet mycket om historia.

– Det har varit mycket jobb. Men vi gillar historia så det har mest varit roligt, säger Malva Cederlund som är 17 år.


Audioguiden riktar sig till både barn och vuxna.

– Men det ska kanske inte vara för små barn. För ibland är det lite läbbigt, säger Malva.


Hon tycker att Stockholms blodbad är den mest spännande händelsen i Gamla stans historia. Stockholms blodbad hände år 1520. Det var en hemsk händelse när den danske kungen Kristian II bestämde att närmare 100 människor skulle dö. 


En av Astors favoritdelar i audioguiden är den som heter ”Kiss och bajs i Gamla stan”.  Där berättar syskonen om hur man höll sig ren förr i tiden och hur man gick på toaletten.

– Vi har satt oss in i hur det måste ha luktat på den tiden. Även om det såg fantastiskt ut med alla peruker och vackra kläder så måste det ha luktat en hel del jämfört med nu, säger syskonen.


 Har ni några tips till andra barn och unga som vill göra något liknande?

– Att våga försöka om man får en idé. Man ska inte vara rädd för att det ska gå fel. Fungerar inte idén så har man i alla fall haft roligt och lärt sig något medan man försökte, säger Astor.

Felicia Green

Malva och Astor Cederlund är två syskon
som bor i Stockholm.
De har gått på många guidade turer i sina liv.
Men de har aldrig tyckt att de guidade turerna
är särskilt spännande.

 

Därför ville de göra en egen guidad tur.
De gjorde en audioguide.
Det är en guidad tur som är inspelad.
Du lyssnar på inspelningen samtidigt
som du följer en bestämd runda.

 

Malvas och Astors audioguide
handlar om Gamla stan i Stockholm.

 

Det har varit mycket jobb med audioguiden.
Men Malva säger att de båda gillar historia
därför har det mest varit roligt.