Många i Tunisien är oroliga

Tunisiens president har tvingat premiärministern att sluta.

I Tunisien har många människor protesterat mot de som bestämmer. Nu har presidenten tvingat premiärministern att sluta. Foto: Pixabay

I Tunisien har det de senaste dagarna hänt mycket. I söndags fick Tunisiens premiärminister sluta. Presidenten stängde också parlamentet.


I landet Tunisien i Nordafrika har det hänt mycket de senaste dagarna. Människor i Tunisien har länge protesterat mot de som bestämmer i landet. Flera av de som bestämmer har varit korrupta. Det betyder att de har använt sin makt till att göra sina egna liv bättre. Det är viktigt att folk som bestämmer i ett land använder sin makt för landets och folkets bästa, och inte för sitt eget bästa.


På grund av protesterna bestämde Tunisiens president Kaïs Saied att premiärministern måste sluta. Premiärministern som heter Hichem Mechichi fick sluta i söndags. Presidenten stängde samtidigt landets parlament. Parlamentet är den plats där de som bestämmer fattar många viktiga beslut. I Sverige kallar vi vårt parlament för riksdagen. Tunisiens parlament ska vara stängt i 30 dagar.   


Anna Block Mazoyer är Sveriges ambassadör i Tunisien. Hon säger att människor i Tunisien både är glada och rädda för det som har hänt. Hon berättar också att presidenten har sagt att han vill få bort korruptionen bland de som bestämmer. Han ska därför hitta en ny premiärminister.

– Det är ingen i landet som är glad över korruptionen, säger Anna Block Mazoyer till SVT.


Men samtidigt kallar vissa det som president Kaïs Saied har gjort för en statskupp. En statskupp är när någon tar makten i ett land på ett sätt som bryter mot landets lagar.


Enligt det stora tv-bolaget Al-Jazeera, som finns i många länder, blev deras redaktion i Tunisiens huvudstad Tunis under måndagen stormad av poliser.

”Säkerhetsstyrkor beslagtog nycklarna till vårt kontor och sa att de följer order”, skriver Al-Jazeera på Twitter.

Tunisien är ett land
som ligger i norra Afrika.
Där har det hänt mycket på sista tiden.

 

Många människor har protesterat där.
De protesterar mot dem som bestämmer i landet.
Människorna som protesterar tycker
att de som bestämmer inte gör det bättre för alla
utan bara bättre för sig själva.

 

I Tunisien finns det både
en president och en premiärminister.
Presidenten heter Kaïs Saied.
Han bestämde att premiärministern
skulle sluta vara premiärminister.

 

Presidenten Kaïs Saied har sagt
att han vill att de som bestämmer i landet
ska göra det bra för alla, inte bara för sig själva.

 

Det tyckte många som protesterat var bra.
Men det finns också människor
som är oroliga för att presidenten nu
ska bestämma allt själv.