Bikinitvånget i beachhandboll kan tas bort

Nu kan klädreglerna i beachhandboll ändras,

Den senaste tiden har många protesterat mot att damspelare i beachhandboll måste ha på sig bikini. Nu ska klädreglerna kanske ändras, Foto: Pixabay

I beachhandboll finns en regel som säger att damspelarna måste ha på sig bikini. Det har gjort många människor upprörda. Bland annat har det norska damlandslaget i beachhandboll protesterat mot reglerna. Nu verkar det som att reglerna ska ändras.


Minibladet skrev i förra veckan om hur det norska damlandslaget i beachhandboll vägrade ha på sig bikini under en match. I stället hade damlandslaget på sig shorts. Herrarna får ha på sig shorts när de spelar. Enligt damerna är bikini obekvämt och svårt att spela i, så de vill också ha på sig shorts.Men när damerna hade på sig shorts fick de böter av de som bestämmer reglerna. Det gjorde många upprörda. Popstjärnan Pink sa till exempel att hon kunde betala böterna. Även Sveriges kulturminister Amanda Lind har sagt att klädreglerna är dåliga.


Men nu verkar det som att klädreglerna ska ändras. Stefan Lövgren jobbar för det europeiska handbollsförbundet. Han säger till SVT att klädreglerna kanske ska ändras redan i höst. I höst ska länderna som är med i förbundet rösta om förslaget att ändra klädreglerna. Sverige kommer att rösta för att reglerna ändras.  


Om klädreglerna ändras kommer spelarna få välja om de vill ha på sig bikini eller inte.

– Förändringen är inte att förbjuda bikini, utan att erbjuda ett alternativ för de som inte vill spela i det, säger Stefan Lövgren till SVT.

Förra veckan kom en nyhet
om att det norska damlaget i beachhandboll
hade fått böter.

 

De hade fått böter eftersom
de inte ville spela i bikini.
Därför spelade de i shorts istället.
Men det är mot reglerna.

 

Många blev arga på att
reglerna säger att spelarna måste ha bikini på sig.
Och nu kan reglerna komma att ändras.

 

I höst ska nämligen alla länder
som spelar beachhandboll rösta om reglerna.
Då kan reglerna ändras
så att damerna också får ha shorts på sig.