Undulaten Poppen hjälpte forskare

Undulat hjälper forskare i Lund.

Undulaten Poppen visade hur fåglar flyger genom träd utan att krocka. Poppen är inte en av fåglarna på bilden. Foto: Pixabay

Undulaten Poppen har gjort något bra för forskningen. Hon har nämligen hjälpt forskaren Per Henningsson i Lund att ta reda på hur fåglar undviker att krocka med saker när de flyger.


Poppen är en ettårig undulathona som bor hemma hos Per Henningsson och hans familj. Per Henningsson jobbar som forskare vid Lunds universitet.


Per Henningsson funderade på varför fåglar inte krockar när de flyger genom träd med många grenar och löv. Per Henningsson kom därför på att han kunde ta hjälp av Poppen.


Per Henningsson, hans fru och den sjuåriga dottern Alice byggde upp olika hinder i huset där de bor. Poppen fick flyga genom hindren samtidigt som Per Henningsson filmade med speciella kameror.


Kamerorna gör så att man kan se snabba rörelser långsamt. Poppens snabba flaxande genom hindren kunde därför saktas ner på filmen. Då kan den som tittar på filmen tydligt se hur Poppen gör för att ta sig igenom hindren.


Poppen visade att fåglar flyger olika snabbt beroende på hur mycket plats de har att flyga på. Den smalaste öppningen Poppen flög genom var sju centimeter bred.


När Poppen skulle igenom det smalaste hindret flög hon hälften så snabbt som vanligt. Det gjorde att Poppen kunde ta sig igenom utan att krocka. Men samtidigt blev Poppen trött av att flyga långsammare för att ta sig igenom hindren.


Andra forskare har gjort liknande undersökningar tidigare, men då har ingen fågel flugit genom så smala hinder som Poppen.


Undersökningen som Poppen hjälpte till med ska nu vara med i en tidning där forskare från hela världen berättar om sina undersökningar.  

Se hur det ser ut när Poppen flyger genom hindren hemma hos forskaren Per Henningsson.


Poppen är en 1 år gammal undulat.
En undulat är en typ av papegoja.
Poppen har faktiskt hjälpt till
med forskning på Lund universitet.

 

Poppen är nämligen forskaren
Per Henningssons fågel.
Per Henningsson undersökte hur Poppen gör
för att undvika att krocka när hon flyger.

 

Per Henningsson byggde hinder
för Poppen som hon fick flyga igenom.
Samtidigt filmade Per
hur Poppen flög.
Han använde speciella kameror
för att filma Poppen.

 

De speciella kamerorna gör
så man kan sakta ned det som filmas.
Därför kan man se Poppen flyga i slow motion,
alltså väldigt långsamt.

 

Per Henningsson såg hur Poppen
flög långsammare när hindren blev svårare.
På så sätt kunde Poppen undvika att krocka.
Men Poppen blev tröttare än vanligt
när hon flög så långsamt.