Regeringens budgetförslag är här

Regeringens nya budget är här.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson håller i budgeten. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Varje år kommer regeringen med ett budgetförslag. Budgetförslaget visar hur mycket pengar regeringen vill lägga på olika saker. Nu har regeringen kommit med årets budgetförslag. Bland annat vill regeringen lägga 12 miljarder kronor på klimatet.


I måndags lämnade Sveriges regering in sitt budgetförslag. Regeringen lämnar in ett budgetförslag varje år. I budgetförslaget berättar regeringen hur mycket pengar de vill lägga på olika saker nästa år.


Regeringen ger sitt budgetförslag till riksdagen. Riksdagen tar då en titt på budgeten och röstar sedan om vad de tycker om den. Partierna i riksdagen kan också komma med egna förslag. Det är alltså inte säkert att det blir som regeringen vill.


I årets budget vill regeringen lägga tolv miljarder kronor på klimatet och miljön. Regeringen vill till exempel lägga pengar på att skapa mer biogas. Biogas är en gas som skapas av naturliga material, som till exempel växter eller bajs. Biogasen kan användas som bränsle. Biogas är mycket bättre för miljön än bensin.  


Regeringen vill också göra det billigare att reparera cyklar och skor. När människor köper något behöver de oftast betala något som heter moms. Moms är en slags skatt. Om du till exempel köper en påse godis som kostar 25 kronor går tre av kronorna till moms. Det betyder att staten får tre kronor i skatt för att du köpte din godispåse.


Regeringen vill nu sänka momsen på reparationer av cyklar och skor. Det skulle göra det billigare för människor att reparera sina saker i stället för att köpa nya. Det är bättre för miljön.


Men alla är inte nöjda med regeringens budget. Jessica Rosencrantz är en av politikerna i riksdagen. Hon är med i partiet Moderaterna. Moderaterna är inte med i regeringen.


Jessica Rosencrantz säger att budgeten nog innehåller både bra och mindre bra saker. Hon tycker att regeringen borde fokusera mer på att försöka minska utsläppen som skapar klimatproblem.

– Där har regeringen ett väldigt dåligt resultat. Utsläppen minskar alldeles för långsamt för att vi ska nå klimatmålen, säger Jessica Rosencrantz till Expressen.

Nu har regeringen gett sin budget
till riksdagen.
Regeringen ger riksdagen en budget varje år.

 

En budget är som en plan på
vad man ska lägga sina pengar på.
När regeringen gör en budget är det en plan på
vad Sverige ska lägga sina pengar på.

 

I regeringens budget står det bland annat
att Sverige ska lägga 12 miljarder kronor på klimatet.

 

Men det är inte säkert att
det blir den budgeten Sverige kommer att följa.
Först måste riksdagen godkänna budgeten.
Därför ska riksdagen rösta
om de tycker att budgeten är bra eller inte.