EU vill ha lika laddare för alla

EU vill att alla laddare ska vara likadana.

I dag finns det flera olika typer av laddare. Foto: Pixabay

De som bestämmer i EU vill ha nya regler för hur laddare ska se ut. De tycker att det är bättre för både miljön och konsumenterna om alla laddare är likadana.


Som det är nu kan laddare se väldigt olika ut. Olika märken har ofta olika typer av laddare. Laddaren du har till din telefon kanske inte passar till din kompis telefon. Men det vill EU få ändring på nu.


EU står får Europeiska unionen och är ett samarbete mellan många olika länder i Europa, till exempel Sverige. Genom EU bestämmer länderna en del gemensamma lagar. Lagarna gäller då i alla EU:s länder.


Konsumenter kallas människor som köper något. Konsumenter i EU köper varje år laddare för cirka 23 miljarder kronor. Samtidigt slänger vi cirka 11 000 ton laddare varje år. 11 000 ton är väldigt mycket. Det är ungefär så mycket som 1 800 afrikanska elefanter väger.


EU vill att alla laddare ska vara likadana för att göra det bättre för både konsumenterna och för miljön. Om alla laddare fungerar till alla telefoner, surfplattor och liknande behöver människor inte köpa lika många laddare.


Men det är inte alla som gillar förslaget. Apple är ett jättestort teknikföretag som bland annat gör Iphone-telefonerna. Apple har egna laddare som inte ser ut som andra företags laddare. Apple tycker att reglerna som EU föreslår kommer att vara dåliga för teknikutvecklingen.

Du kanske har tänkt på
att olika telefoner behöver olika laddare.
Det kan vara dumt
om du är hos en kompis och vill ladda din telefon.
Men din kompis laddare passar inte din telefon.

 

Det har de som bestämmer i EU
i alla fall tänkt på.
EU står för Europeiska unionen.
Det är ett samarbete mellan många länder i Europa.

 

EU säger att det är bättre för både
de som köper laddare och för miljön
om en typ av laddare passar till alla telefoner.
Därför föreslår EU nu en ny lag
som säger att alla laddare måste passa alla telefoner.

 

Om den lagen börjar gälla
kommer alla länder i EU ha samma laddare
till alla telefoner.
Men alla tycker inte att det är en bra idé.

 

Apple är ett företag som gör Iphone.
De säger att en sådan lag
skulle vara dålig för teknikens utveckling.