Eslövseleven blir åtalad

Eslöveleven åtalas

Det är inte bestämt än när det är dags för rättegången mot 15-åringen. Foto: Sveriges domstolar/Carl Johan Erikson

I augusti skadade en 15-årig elev en lärare på en skola i Eslöv. Nu blir eleven åtalad.


Den 19 augusti hände något hemskt på Källebergsskolan i den skånska staden Eslöv. En lärare fick åka i ambulans till sjukhus efter att en elev skadade honom med en kniv.


Flera elever på Källebergsskolan såg när läraren blev skadad och blev väldigt rädda. Polisen grep senare en 15-årig pojke på skolan. Pojken var en elev på skolan.


Läraren fick hjälp på sjukhuset. Bara någon vecka efter händelsen berättade skolans rektor att den skadade läraren mådde bättre och hade fått lämna sjukhuset.


Nu har polisen gjort sin utredning om vad som hände när pojken skadade läraren. Pojken ska nu bli åtalad. Personer som blir åtalade är personer som är misstänkta för ett brott och som ska vara med om en rättegång. Under rättegången blir det bestämt om personerna är skyldiga till brottet.


Enligt polisens utredning hade pojken planerat attacken. Men det verkar inte som att pojken hade planerat att ge sig på just läraren som blev skadad.


Pernilla Nilsson är åklagaren som har hand om den här händelsen. En åklagare är en person som jobbar med att utreda brott tillsammans med polisen. Åklagaren är också den som bestämmer om en misstänkt ska bli åtalad för ett brott.


Enligt åklagaren Pernilla Nilsson ville pojken skada människor på grund av bland annat rasistiska skäl.


Den 15-årige pojken har sagt att han var psykotisk när han skadade läraren. När en person är psykotisk mår den väldigt psykiskt dåligt och vet inte riktigt vad den gör.


Det är ännu inte bestämt när det är dags för rättegång mot pojken.Fakta: Rättegång mot barn

I Sverige måste man ha fyllt 15 år för att kunna bli straffad för ett brott. Om ett barn som är under 15 år gör något olagligt kan barnet inte bli straffat. Men det kan bli bestämt att barnet behöver vård eller stöd på grund av brottet.


Men även om barn som har fyllt 15 år kan bli straffade för brott så finns det speciella regler. Reglerna gäller ungdomar som är mellan 15 och 21 år gamla. Ungdomar får till exempel kortare straff än vuxna.  


Ungdomar mellan 15 och 17 år som blir dömda för väldigt allvarliga brott, till exempel mord, får ofta sluten ungdomsvård. Sluten ungdomsvård är som ett slags fängelse för ungdomar. Det kallas för ungdomshem och ungdomarna på ungdomshemmet måste bo och gå i skolan där.

Fakta: Åklagarmyndigheten


I augusti hände något hemskt
på en skola i Eslöv.
En elev på skolan
attackerade en lärare med en kniv.

 

Läraren blev skadad och fick åka till sjukhus.
Men nu mår läraren bra igen.
Pojken som attackerade läraren
ska nu bli åtalad för ett brott.

 

När någon blir åtalad så
kommer det bli en rättegång.
En rättegång är i en domstol
som bestämmer om någon är skyldig eller inte.

 

Pojken som attackerade läraren
säger att han var psykotisk när han gjorde det.
En person som är psykotisk mår så dåligt
att den inte riktigt vet vad den gör.