Nyhetsvecka 43

Collage på nyheter vecka 43

Amena Alsameai, Tareq Taylor och tv-serien "Squid Game". Foto: Magnus Ragnvid/TV4, Janne Danielsson/SVT och Pixabay.

Snart är det höst… nej, just det, läslov! Och så är det ju Halloween på söndag. Har du kommit på vad du ska klä ut dig till? Men sakta i backarna. Först ska vi titta lite på alla nyheter som kommit i veckan.


Vi vuxna har länge kallat vecka 44 för höstlov. Men statsminister Stefan Löfven sa 2016 att vi skulle kalla det för läslov i stället. Och det är ju faktiskt jättebra. Att läsa är att resa, både till olika platser men också inuti olika människor. Vårt boktips den här veckan är Djuren som hjälper oss av Lena Sjöberg. Där träffar du på djur som hjälper människor på oväntade sätt.

Läs veckans boktips.Du kanske har hört talas om Grej of the day i skolan? Varje helg publicerar vi en “grej” som vi kallar veckans fördjupning. Då skriver vi om ett speciellt ämne och fördjupar oss i det. Den här veckan kan du lära dig mer om mammutar. Förra veckan skrev vi om älgar.
Den här veckan har journalisterna på MiniBladet skrivit om att många barn är fattiga i Sverige. Vi har också skrivit om två saker som många människor pratar om just nu: Den populära tv-serien Squid Game och att det blivit dyrt att tanka bilen.I kväll, fredag, är det dags för en ny omgång av det populära tv-programmet Idol. Våra Minireportrar i Lund har intervjuat Amena Alsameai som kommer att framföra Billie Eilish låt Ocean eyes.

Läs intervjun med Idol–Amena.


Och så avslöjade SVT vem som ska presentera Kalle Anka på tv på julafton. SVT har haft julvärdar i tv sedan 1959. Den som ska blåsa ut ljuset i år är tv-kocken Tareq Taylor. Läs mer om honom i vår artikel. Där kan du också se hur han ser ut när han äter världens starkaste chili.


Hoppas det blir mycket godis på Halloween på söndag. Och ha ett riktigt skönt lov!Gustav Sigala Haggren
Redaktör, MiniBladet