USA har gjort sitt första könsneutrala pass

Ett amerikanskt pass på en karta.

USA har gjort sitt första könsneutrala pass.

USA har gjort landets första könsneutrala pass. Passet är tillhör en person som inte ser sig själv som man eller kvinna.I stället för att det står ”man” eller ”kvinna” kommer amerikaner kunna ansöka om pass där det står ”X”. Det betyder att personer som inte vill berätta vilket som är deras biologiska kön ändå kan få ett pass.

– När en person får identitetshandlingar som återspeglar deras sanna identitet, lever de med större värdighet och respekt, säger Jessica Stern, som är USA:s särskilda diplomatiska sändebud för HBTQ-rättigheter, till nyhetsbyrån AP.HBTQ är en förkortning för människor som är homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexperson.En av de som arbetat för att amerikaner ska få välja ett könsneutralt pass är Dana Zzyym. Hen säger sig vara den som fått det första amerikanska passet med ett ”X”.

– Jag är inte ett problem. Jag är människa, säger Zzyym.Amerikaner kommer kunna välja könsneutrala pass år 2022. I elva andra länder är det redan möjligt att få pass där du inte behöver berätta ditt biologiska kön. Dessa länder är bland andra Kanada, Tyskland, Argentina och Indien. Sverige har inte könsneutrala pass.

När du åker utomlands behöver du ett pass.
Passet berättar vem du är.
I ett svenska pass står det till exempel
om du är flicka eller pojke.

 

Men i USA har de nu börjat med pass
som kan vara könsneutrala.
I de passen behöver det alltså inte stå
vilket kön man fick när man föddes.

 

En person som har ett sådant pass i USA
är Dana Zzyym.
I hens pass står det bara ett X
istället för ”man” eller ”kvinna”.

 

De personer som vill ha ett sådant pass i USA
får ansöka om det från och med 2022.
Det finns bara elva länder i världen
där man kan få ett könsneutralt pass.

 

I Sverige kan man inte få ett könsneutralt pass.