Nyhetsvecka 44

Collage på veckans nyheter

Veckans nyheter handlar bland annat om klimatet, läsning och serietecknande. Foto: Pixabay, Johanna Sandgren och Kent Eng.

Det pågår ett läslov och det har vi så klart firat med flera nyheter om läsning. Vi har också berättat om det stora klimatmötet i Glasgow och att barn inte behöver stanna hemma lika länge när de varit sjuka.Vi börjar med läsningen. Ute har det blivit lite både ruggigt och mysigt på samma gång. Då är det extra fint att dra en filt över sig och bläddra i en spännande bok. Månadens kändis heter Henrik Jonsson och han har tecknat alla bilderna i PAX-böckerna. Själv har han dyslexi och gillar inte att läsa böcker med liten text, men han älskar serietidningar och serieböcker. Han har faktiskt 10 000 serietidningar hemma i Vänersborg.
Läs första delen om Henrik Jonsson och svara gärna på veckans kändisfråga.Vi har i veckan också berättat om Svenska Akademiens nya pris till de bästa barn- och ungdomsböckerna. Svenska Akademien är en grupp människor som också bestämmer vem som ska få Nobelpriset i litteratur.
Dessutom har vi berättat att barn deltagit i en studie om läsning. Det visar sig att barn är rätt bra på att läsa både böcker och nyheter. Det är jätteroligt, tycker vi!
Läs artiklarna om det nya bokpriset och studien om barns läsning.Just nu pågår ett stort möte om klimatet i staden Glasgow som är huvudstad i Glasgow. Många hoppas att mötet ska leda till förbättringar för vår planet. Många länder har redan kommit överens om att stoppa skövlingen av våra skogar och att få bort användningen av kol.
Läs mer om klimatmötet.Folkhälsomyndigheten har kommit med nya regler som gäller barn som är sjuka. Du behöver inte längre stanna hemma i två dygn när du blivit frisk. Nu räcker det med ett dygn innan du får komma tillbaka till skolan.
Läs mer om de nya reglerna.Som vanligt har vi fått in jättefina texter från våra Reporterskolor runt om i landet. Bland annat ett boktips från Piteå. Vilken bok tror du att det är? Klicka på länken så får du veta!Nu tar vi på MiniBladet lite ledigt och slår oss ner med våra böcker.
Trevlig helg!

Gustav Sigala Haggren

Redaktör på MiniBladet