Fler människor behöver mer mat

Hungern ökar.

Konflikter, pandemier och klimatförändringar är saker som kan göra att människor inte har tillräckligt med mat i vissa länder. Foto: Pixabay

Enligt FN har antalet människor som riskerar att svälta blivit fler. En anledning till det är situationen i Afghanistan.


I länderna Haiti, Somalia och Kenya och 40 andra länder i världen finns det människor som har ont om mat. De har så pass ont om mat att de riskerar att svälta. När människor svälter betyder det att de inte får tillräckligt med näring. Svält kan göra så att man dör.


Enligt Förenta nationerna (FN) har antalet människor som riskerar att svälta ökat. FN är en organisation för världens alla länder. Enligt FN riskerade 42 miljoner att svälta innan sommaren. Nu har den siffran stigit till 45 miljoner människor.


Att siffran har ökat beror på att talibanerna tog över i Afghanistan i somras. Det har därför blivit farligare att vara i Afghanistan. Nu är det svårt att skicka dit mat till de människor som behöver mer mat.  


Att en del människor i världen riskerar att svälta beror på olika saker. I vissa länder, som Afghanistan, beror det på konflikter. I andra länder kan det bero på till exempel klimatförändringar och pandemin.


Men FN och många andra organisationer jobbar för att hjälpa människor runt om i världen att få mat.Känns det jobbigt att läsa om det här? Prata med en vuxen eller kontakta Bris. Deras telefonnummer är 116 111. Du kan också gå in på deras hemsida: http://www.bris.se.

För att människor ska må bra
behöver vi äta mat.
Om vi inte äter mat kan vi svälta.

 

Om människor svälter tillräckligt länge
kan de faktiskt dö av svält.

 

FN har räknat på hur många människor
som riskerar att svälta i världen.
De har räknat ut att det finns 45 miljoner människor
som riskerar att svälta.

 

Det är faktiskt fler människor
än innan sommaren.
Att siffran har ökat beror på
att talibanerna har tagit över i landet Afghanistan.

 

I Afghanistan är det fler som riskerar att svälta nu
när talibanerna har makten än vad det var innan.

 

Känns det jobbigt att läsa om det här?
Prata då med en vuxen.
Du kan också ringa bris på numret 116 111
eller gå in på bris hemsida.