Han vann årets viktigaste bokpris

Omslag på boken Nattkorpen

Johan Rundberg har skrivit "Nattkorpen". Boken har vunnit årets Augustpris. Foto: Natur & Kultur

Johan Rundberg har vunnit Augustpriset för årets bästa barn- och ungdomsbok. Han har skrivit boken Nattkorpen.Augustpriset brukar kallas för det viktigaste bokpriset för svenska författare. Priset delas ut varje år till författare i olika kategorier. En av kategorierna är böcker för barn och ungdomar.Totalt var det sex författare som nominerades till Augustpriset i kategorin barn och unga. På måndagskvällen blev det klart att det är Johan Rundberg som vinner årets pris.Johan Rundberg har skrivit boken Nattkorpen. Det är en spänningsroman som passar barn mellan 9 och 12 år. Historien utspelar sig i Stockholm på 1880-talet, alltså för 140 år sedan.

– Historien var egentligen samtida, men jag kunde inte riktigt få in den i dagens samhälle på ett trovärdigt sätt. När jag i stället fick idén att den skulle utspela sig på 1880-talet var det massor av saker som föll på plats. Den fick en annan, äventyrligare inramning som verkligen passade berättelsen, säger Johan Rundberg till Dagens Nyheter.Nattkorpen är den första delen i en serie. Serien handlar om hur det var att vara ett föräldralöst barn på 1800-talet.Det finns också ett pris som heter Lilla Augustpriset. Det är Sveriges största tävling för unga författare mellan 16 och 20 år. I år vann Mirja Flodin från Nästansjö Lilla Augustpriset. Hon har skrivit novellen Min ursäkt.

– Det här är jättekul. Jag skriver ju för att bearbeta mina egna känslor och tankar, men jag vill också få andra att förstå det jag funderat på, säger Mirja Flodin till Dagens Nyheter.Läs Minibladets boktips om Nattkorpen här.

Det finns ett pris
som heter Augustpriset.
Det delas ut till svenska författare
en gång om året.

 

En kategori av Augustpriset
är bästa barn och ungdomsbok.
I år vann boken Nattkorpen
Den har författaren Johan Rundberg skrivit.

 

Nattkorpen handlar om hur det var
att inte ha några föräldrar i Sverige på 1800-talet.
Författaren Johan Rundberg
tänkte först skriva om nutiden
men efter ett tag kom han på att 1800-talet passade bättre.

 

Det finns också ett pris som heter Lilla Augustpriset.
Det är Sveriges största tävling
för unga författare mellan 16 och 20 år.
I år vann Mirja Flodin från Nästansjö Lilla Augustpriset.
Hon har skrivit novellen Min ursäkt.