Nu har Gävlebocken blivit invigd

Halmbocken i Gävle.

Så här ser bocken ut när den inte brinner. Foto: Daniel Bernstål

Den stora halmbocken i Gävle är en känd jultradition. En av anledningarna till att bocken är känd är att den har brunnit många gånger. Nu har årets Gävlebock blivit invigd.


På den första advent i söndags blev Gävlebocken invigd. Gävlebocken är en jättestor halmbock som står på Slottstorget i staden Gävle som ligger i södra Norrland.


Det var en stor invigning. Bland andra uppträdde artisterna Loreen och Tusse på invigningen. När Tusse stod på scenen i Gävle fick han frågan om han helst hade sjungit på Nobelfesten eller på invigningen av Gävlebocken. Det visade sig att Tusse nog föredrar Gävlebocken ändå.

– Den var svår. Om jag säger så här, jag har fått frågan om att göra båda, men jag tackade bara ja till Gävlebocken, sade Tusse till TT.


Gävlebocken är väldigt känd. En stor anledning till att den är så känd är att den ofta har börjat brinna. Det har nämligen blivit lite av en svensk jultradition att någon tänder eld på Gävlebocken.


Men även om det har blivit något av en tradition så är det både farligt och olagligt att tända eld på bocken. Flera gånger har faktiskt polisen gripit personer som har tänt eld på den. Personerna har fått både böter och fängelse för att ha tänt eld på bocken.


Nu har inte bocken brunnit på några år. Om bocken klarar sig den här julen också kommer den inte ha brunnit på sex år. I så fall blir det ett nytt rekord för Gävlebocken.


Fakta: Gävlebocken

Gävlebocken är cirka 13 meter hög och gjord av halm.

Bocken byggdes för första gången år 1966. Det var också det första året som bocken brann. På nyårsnatten tände nämligen en person eld på den. Personen blev gripen och åtalad för det.

Sedan 1966 har bocken brunnit mer än 30 gånger. Den har också blivit förstörd på andra sätt. År 1976 körde till exempel en raggarbil sönder bocken.

Senast bocken brann var år 2016, vilket är ett rekord. Det har aldrig gått så här lång tid utan att Gävlebocken har brunnit.   

Källa: Visit Gävle


Här kan du se ett klipp från Aftonbladet där de pratar om invigningen:

Gävlebocken är en jättestor halmbock.
Den står varje år på Slottstorget
i staden Gävle.

 

I söndags invigdes Gävlebocken.
Flera kända personer var där
när Gävlebocken invigdes.
Till exempel var Loreen och Tusse
där och sjöng.

 

Gävlebocken har blivit känd för
att den har brunnit ner många gånger.
Men den har inte brunnit ner
på fem år nu.

 

Det har varit många personer
som har bränt ner Gävlebocken genom åren.
Men det är farligt och olagligt
att göra det.
Polisen har gripit några som tänt eld
på Gävlebocken
och de har fått böter eller fängelse.