Ny variant av covid-19 finns i Sverige

Omikron sprider sig över världen.

Omikron upptäcktes för ungefär en vecka sedan. Men enligt experter är det viktigt att inte bli rädda. Foto: Pixabay

Hit kan du vända dig om du vill prata:

När du känner dig orolig kan det vara bra att prata med någon. Du kan till exempel prata med kompisar eller dina föräldrar. Du kan också kontakta Bris. Du kan prata med Bris genom att till exempel chatta eller mejla. Du kan också ringa Bris på 116 111. Det är gratis att ringa och du kan göra det när som helst på dygnet.

Det finns nu en muterad av covid-19 som kallas för omikron. Omikron sprids över världen. Många är oroliga men experter säger att människor inte behöver få panik.


Att virus muterar är vanligt. Att ett virus muterar betyder att det förändras. Förändringen kan till exempel göra så att människor som blir smittade får andra symptom än vad de hade fått av viruset innan det muterade. Symptom är tecken på att man är sjuk och kan till exempel vara feber, snuva eller halsont.  


För en vecka sedan upptäckte läkaren Angelique Coetzee i Sydafrika att en av hennes patienter med covid-19 hade annorlunda symptom. Det visade sig att hennes patient hade fått en ny variant av covid-19. Covid-19 hade alltså förändrats lite genom en mutation. Den nya varianten av covid-19 har fått namnet omikron.


Omikron har gjort många människor oroliga. Ett muterat virus kan nämligen göra så att människor blir sjukare. Muterade virus kan också göra så att vaccin inte fungerar lika bra längre.


Vissa länder i världen har därför bestämt att inga människor får åka in deras länder just nu. Länderna är nämligen rädda för att människor ska ta med sig omikron in i landet. Ett land som har stängt sin gräns är landet Israel som ligger vid Medelhavet.


I Sverige har vi inte stängt våra gränser. Nu har några personer här visat sig ha omikron. Det första kända fallet av omikron i Sverige var en person från Skåne. Personen hade precis varit i Sydafrika där omikron hittades först.


Även om många människor är oroliga för hur det ska bli med omikron säger experter att det är viktigt att inte bli rädda. I stället är det viktigt att forskare lär sig mer om omikron. Forskarna vet helt inte så mycket om omikron än.


Men WHO har sagt att omikron inte verkar vara värre än vanlig covid-19. WHO kallas också för Världshälsoorganisationen och jobbar för att människor i världen ska må bra.


Läkaren Angelique Coetzee som upptäckte omikron först säger att ingen av hennes patienter hittills har blivit särskilt sjuka av omikron.

– Det betyder inte att vi inte kommer att se svårt sjuka patienter längre fram, men det här är den bild vi har nu, säger hon enligt SVT.


Anders Sönnerborg jobbar som professor vid Karolinska institutet i Stockholm. Han kan mycket om olika sjukdomar. Han håller med Angelique Coetzee om det hon säger.

– Att slå på larmtrumman i dag är för tidigt tycker jag. Vi måste veta mycket mer om det här viruset innan det finns anledning att dra öronen åt sig. Inom två veckor tror jag att vi har en bättre bild, säger han till SVT.

Covid-19 är ett virus.
Men det finns många olika varianter
av covid-19.
Nu har en ny variant hittats.

 

Den nya varianten heter omikron.
Virus kan få nya varianter
eftersom virus muterar.
Det betyder att viruset ändrar lite på sig.

 

Ett muterat virus kan göra
så att man får andra symptom av det.
Det betyder att istället för feber och hosta
kan ett ny variant ge magont.

 

Den nya varianten av covid-19, omikron,
hittades först i Sydafrika.
Det var en läkare som märkte
att en av hennes patienter hade andra symptom
än de man brukar få vid covid-19.

 

Nu har omikron-varianten
också hittats i Sverige.
Men experter säger att
man inte ska känna oro för det.

 

Den nya omikron-varianten har ännu
inte gjort några människor väldigt mycket mer sjuka.