Guldregn över Sveriges simmare

Systrarna Sophie Hansson och Louise Hansson

Systrarna Sophie Hansson och Louise Hansson har imponerat under VM i Abu Dhabi. Foto: Svensk Simidrott

Sverige har världens snabbaste simmare. De svenska simmarna avslutar VM med medaljrekord och världsrekord.VM i kortbana i simning är slut. Kortbana betyder att simmarna tävlar i en bassäng som är 25 meter lång. Det gick väldigt bra för Sverige. Den svenska truppen vann totalt tolv medaljer. Det är rekord i antal medaljer under ett VM.Sista tävlingen var lagkappsmedleyn. Lagkappsmedley är en stafett där man ska simma på fyra olika simsätt: ryggsim, bröstsim, fjärilsim och frisim.Tidigt i tävlingen förstod Louise Hansson, Michelle Coleman, Sophie Hansson och Sarah Sjöström att de skulle vinna. Kanada blev två och Kina blev trea. Det betyder att det svenska laget vann guld i den sista finalen i VM.

Det är helt galet. Vi visste att det skulle bli tufft, men alla tar sig samman och gör otroligt prestationer. Att få avsluta med att tillsammans stå och sjunga nationalsången, helt otroligt, säger Michelle Coleman till SVT.Sarah Sjöström hade satt upp höga mål inför VM. Och hon har imponerat. I den sista individuella finalen tog hon sin första egna guldmedalj. Loppet var 50 meter frisim och Sarah Sjöström slutade på tiden 23,08 sekunder. Det gav henne inte bara en guldmedalj, det är också ett nytt världsrekord.

– Jag är så glad över att vinna guldet här. Nu är jag tillbaka som världsmästare, säger hon i segerintervjun i SVT.


Sarah Sjöström bröt armbågen i februari. Men skadan har inte stoppat henne. Under EM tidigare i höstas slog hon sitt personliga rekord. Det har Minibladet skrivit om här. Under VM tog Sarah Sjöström totalt 7 medaljer.Systrarna Hansson har också imponerat. Louise Hansson tog totalt sju medaljer. Sophie Hansson tog fem medaljer.

– Det känns overkligt. Det har varit ett väldigt roligt mästerskap. Jag har tagit medalj i allt jag ställt upp i. Jag hade inte kunnat önska mig mer, säger Louise Hansson till TT.

Text av Catharina Sigala

Nyss har VM i simning tagit slut.
Det har gått väldigt bra för Sverige.
Totalt tog Sverige tolv medaljer.
Det är rekord för Sverige.

 

Louise Hansson, Michelle Coleman,
Sophie Hansson och Sarah Sjöström
tog till exempel guld i Lagkappsmedley.
Det är en gren när fyra simmare
simmar på fyra olika simsätt.

 

Sarah Sjöström tog också ett eget guld.
Det gjorde hon i grenen 50 meter frisim.
Det simmade hon på 23 sekunder och 8 hundradelar.
Det var nytt världsrekord.

– Jag är så glad över att vinna guldet här.
Nu är jag tillbaka som världsmästare,
säger Sarah Sjöström till SVT.

Systrarna Hansson är två simmare som imponerade.
Louise Hansson tog totalt sju medaljer.
Sophie Hansson tog fem medaljer.