Lärarstiftelsen har gjort en rapport. Enligt den har bara 39 procent av landets elever tillgång till ett skolbibliotek.
I ett skolbibliotek kan eleverna låna böcker och sitta och läsa eller studera. I skolbiblioteket finns det också personal kan hjälpa till. Det är som ett vanligt bibliotek, fast på skolan.
Men alla elever har inte ett skolbibliotek. En organisation som heter Lärarstiftelsen har gjort en undersökning om hur många skolbibliotek det finns.
Lärarstiftelsen har skrivit en rapport om undersökningen. Rapporten berättar att bara 39 procent, ungefär fyra av tio elever i Sverige, har tillgång till ett skolbibliotek.
Eva-Lis Sirén är ordförande för Lärarstiftelsen. Hon är förvånad över hur stor skillnad det är mellan olika kommuner och skolor. Till exempel har privata skolor mycket mer sällan skolbibliotek än kommunala.
– Vi ser en biblioteksdöd som bara fortsätter. I dag finns det bara fyra kommuner i Sverige där alla elever har tillgång till skolbibliotek och skillnaderna mellan olika kommuner och privata skolor är dramatiska. Större än vi trodde innan vi började arbetet med den här rapporten, säger Eva-Lis Sirén till tidningen Ämnesläraren.
Skillnaden är också stor mellan grundskolor och gymnasieskolor. Mer än 80 procent av gymnasieskolorna har ett skolbibliotek. Siffran på grundskolorna är bara en bit över 30 procent.
Lärarstiftelsen säger nu att de vill att alla Sveriges elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek.
På skolor finns det ibland skolbibliotek.
Det är som vanliga bibliotek,
fast de finns på skolan.
Men alla skolor har inte skolbibliotek.
En organisation som heter Lärarstiftelsen
ville ta reda på hur många skolbibliotek det finns.
Därför undersökte de hur många skolor
som har ett skolbibliotek.
Lärarstiftelsen såg att
det inte är så många skolor som har skolbibliotek.
De räknade ut att bara 4 av 10 elever
har ett skolbibliotek att gå till.
Organisationen Lärarstiftelsen säger
att de vill att alla Sveriges elever
ska ha ett skolbibliotek att gå till.