Mjölmaskar kan bryta ner plast. Det har forskare nyligen upptäckt. Nu hoppas forskarna att det kan hjälpa oss människor att ta hand om plastskräp.
Plastskräp skapar stora problem i världen. Plast är nämligen väldigt svårt att bryta ner och finns därför kvar i naturen i många hundra år.
Men nu har en grupp forskare från Australien upptäckt att det finns en slags larv som kan bryta ner plast. Larverna kallas mjölmaskar och de har ett enzym i sina tarmar som kan bryta ner plast. Enzym är ett slags ämne som bland annat hjälper människor och djur att bryta ner maten vi äter så att kroppen kan fånga upp näringen.
Forskarna lät vissa mjölmaskar äta frigolit. Frigolit är en slags plast. Mjölmaskarna som åt frigolit gick upp i vikt av frigoliten. Efter experimentet kunde forskarna visa att mjölmaskarnas kroppar kunde bryta ner frigoliten.
Forskarnas upptäckt kan hjälpa oss människor att ta hand om plastskräp så att det inte hamnar i naturen. Forskarna hoppas nämligen kunna använda ämnet som mjölmaskarna har i sina tarmar till att bryta ner plastskräp.
Skräp av plast som hamnar i naturen är ett stor problem.
Det skadar djur och växter och försvinner inte på väldigt många år.
Men nu har forskarna hittat ett djur
som faktiskt klarar av att bryta ner plast.
Djuret är en liten larv som kallas mjölmask.
Forskarna lät mjölmaskar äta frigolit.
Frigolit är ett ämne som är gjort av plast.
Forskarna såg att maskarna blev tjockare
när de hade ätit mycket frigolit.
Det betyder att maskarna
kan göra om plasten till näring som de behöver.
Maskarna klarar av att bryta ner plast
eftersom de har ett speciellt ämne i magen.
Ämnet gör så att de kan omvandla plast
till näring som de behöver.